Stejný kečup, jiné složení. Proč jsou potraviny v Německu kvalitnější než v Česku?

Zahraničí Aneta Zachová, Zahraničí
Aktualizováno 27. 6. 2018 11:30
Jedna značka, jeden obal - ale různé složení. Na dvojí kvalitu zboží, kdy například do Česka se dováží méně kvalitní lančmít než do Německa, už dlouho upozorňují státy střední a východní Evropy. Teď to ale vypadá, že nátlak na Brusel přinese výsledky. Už od ledna roku 2020 by mohla začít platit nová pravidla, která by zakazovala dvojí kvalitu potravin na vnitřním trhu EU.
Foto: Reuters

První důkaz ze Slovenska

První úspěšný důkaz těchto praktik se objevil v roce 2011 - díky Asociaci spotřebitelů Slovenska.

Její výzkum odhalil, že Coca-Cola a kávy Jacobs Krönung, Nescafé Gold a Tchibo Express mají napříč Evropskou unií různé složení. Výrobce Coca-Coly například ve čtyřech státech nahradil cukr levnější izoglukózou.

Bulharsko se už tehdy obrátilo se stížností na Evropskou komisi, ta ale kritiku odmítla.

 

Právě se děje

Další zprávy