Stejný kečup, jiné složení. Proč jsou potraviny v Německu kvalitnější než v Česku?

Zahraničí Aneta Zachová, Zahraničí
Aktualizováno 27. 6. 2018 11:30
Jedna značka, jeden obal - ale různé složení. Na dvojí kvalitu zboží, kdy například do Česka se dováží méně kvalitní lančmít než do Německa, už dlouho upozorňují státy střední a východní Evropy. Teď to ale vypadá, že nátlak na Brusel přinese výsledky. Už od ledna roku 2020 by mohla začít platit nová pravidla, která by zakazovala dvojí kvalitu potravin na vnitřním trhu EU.
Foto: VŠCHT

Nutella jako symbol

Ve zkoumání dvojí kvality potravin se pokračovalo. Na Slovensku srovnali tamní výrobky a "stejné" zboží ze sousedního Rakouska. Výsledky byly stále stejné - například slovenské rybí prsty obsahovaly o sedm procent méně masa než ty rakouské.

Loni si nechalo zpracovat studii i přímo české ministerstvo zemědělství. Ta poukázala třeba na odlišné složení oříškové pomazánky Nutella, ze které se pak stal jeden ze symbolů celého problému. Česká verze Nutelly měla nižší podíl kakaového prášku (7,5 procenta), deklarovaný nižší obsah bílkovin o 10 procent a zároveň světlejší barvu. Výrobek se oproti tomu "západnímu" lišil i v obsahu kofeinu a theobrominu.

 

Právě se děje

Další zprávy