Byznys za miliony? Recept na "hodnou" čokoládu nalezen

ČTK ČTK
8. 4. 2013 13:53
Zachovat čokoládovou chuť a odbourat tuky? Chemici znají recept, pomohla jim šťáva
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Washington - Chemikům se podařilo přijít na způsob, jak omezit tuky v čokoládě tak, aby neztratila svou charakteristickou jemnou chuť.

Americká chemická společnost, která o novince pocházející z Británie informovala, tvrdí, že základem úspěchu je želatina používaná v potravinářství.

Nízkotučná čokoláda se už sice vyrábí, ale chuťově se bohužel nedá s tou běžnou srovnat. Sametové chuti se při normální přípravě dosáhne emulzí - důsledným smícháním ingrediencí, které se jinak samovolně nesměšují, například voda s olejem.

Sametové chuti normální čokolády se dociluje emulzí kapek tuku s pevnými ingrediencemi. Nahradit tuk je nesnadné. Jakákoli jiná látka musí být v malých kapkách, které v čokoládě zůstanou dobře rozptýlené při zahřátí a pak i po zchlazení.

Stefan Bon z Warwické univerzity tvrdí, že pro zachování jemné chuti je nezbytné, aby tyto částice byly menší, než je polovina tloušťky lidského vlasu.

Tajemství úspěchu: ovocné šťávy

První pokusy o náhradu tuku v emulzi publikovala Warwická univerzita loni. Použity byly vysrážený křemičitan a chitosan, schopný vázat na sebe některé látky. Získává se z chitinu, obsaženého v kostrách korýšů.

Aby se dosáhlo rozpuštění těchto látek do potraviny, bylo zapotřebí přidat něco kyselého, a vědci sáhli po ovocných šťávách.

"Byla to kombinace ovoce s čokoládou a lidem to hrozně chutnalo. Pak se někdo zeptal, co by se stalo, kdyby se přidal alkohol. Pracovali jsme na tom usilovně v laboratořích a předpokládali jsme, že budeme schopni vyrobit jakési želé s příchutí vodky," vysvětlil Bon.

Ukázalo se, že tento recept je snadnější a univerzálnější. Odbouraly se navíc obavy z následků konzumace křemičitých látek byť v minimálním množství.

Bon dodal, že s využitím těchto nových postupů by se dal v čokoládě omezit také cukr a že metoda vůbec otevírá zcela novou technologii k výrobě sladkostí.

 

Právě se děje

Další zprávy