Chřipky přibylo o 40 procent, nejvíc v Praze a na Liberecku

ČTK ČTK
21. 1. 2015 17:18
Epidemie obvykle začíná v druhé půli ledna, případně na přelomu ledna a února. Obvykle onemocní milion lidí, v souvislosti s chřipkou zemřou 2000, z nich přímo na chřipku stovka.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Počty pacientů s chřipkou stouply v uplynulém týdnu o 40 procent, nejvyšší nárůst hlásí Praha a Liberecký kraj. Nejvíc nemocných je mezi školáky.

Národní referenční laboratoř pro chřipku hodnotí situaci v Česku jako lokální epidemie. Počty pacientů s akutní respirační infekcí stouply jen o tři procenta, v některých krajích dokonce klesly. Nejvíc nemocných je rovněž mezi školáky.

"V ČR se dále zvyšuje výskyt chřipkových infekcí, podle očekávání dominuje chřipka A/H3N2. Ojediněle jsou zaznamenávány lokální výskyty v kolektivech a rovněž těžké klinické průběhy chřipkové infekce," uvedla laboratoř na webu Státního zdravotního ústavu.

Epidemii hlásí i Evropa

V Evropě převažuje rovněž chřipka A/H3N2, plošnou epidemii hlásí Portugalsko, Anglie, Nizozemsko, Itálie, Švédsko a Finsko, regionální Francie, Německo a Skotsko, lokální vedle Česka také Španělsko či Norsko, ojedinělé případy chřipky Slovensko, Maďarsko či Dánsko.

Epidemie v ČR obvykle začíná v druhé půli ledna, případně na přelomu ledna a února. Obvykle onemocní milion lidí, v souvislosti s chřipkou zemřou 2000, z nich přímo na chřipku stovka, ostatní na komplikace chřipky a zhoršení dlouhodobé chronické nemoci.

Důležitý je vitamín C

Lékaři doporučují posilovat imunitu. Strava by měla v tomto období být bohatá na vitamín C. Organismus ho potřebuje zejména tehdy, je-li vystaven fyzickému stresu nebo virové infekci.

Denní dávka pro zdravého dospělého je 60 až 100 mg, může být zvýšena na jeden až dva gramy u dospělých i dětí s příznaky chřipky, či během pobytu v extrémních klimatických podmínkách.

Dostatečný příjem vitamínu C zajistí dostatek ovoce a zeleniny, lékaři v některých případech radí i kvalitní doplňky stravy.

Bohatým zdrojem vitamínu C jsou citrusové plody, šípek, rakytník, cibuloviny, brokolice, paprika, černý rybíz, jahody, rajčata, květák, špenát, kiwi, brusinky, ale také brambory a zelí.

 

Právě se děje

Další zprávy