Potravinová banka pro Prahu a střední Čechy dostává každý pracovní den od řetězců tuny jídla, které kupující nestačili koupit. Každý den ho zadarmo rozdává lidem, jež se ocitli v krizi. Když jí však v pátek zůstanou ve skladu takové potraviny, které už nevydrží do pondělí, hrozilo by, že je bude muset vyhodit.
Před rokem se začalo ve skladu banky hromadit tolik končící zeleniny, že to banku přimělo k akci. Vyčlenila několik lidí, kteří začali zeleninu zpracovávat. "Kdybychom to nezavařili, museli bychom to vyhodit. Zavařování je jediný způsob, jakým můžeme trvanlivost prodloužit, a to minimálně o rok," vysvětluje Yana Pancheva, mluvčí Potravinové banky Praha a Středočeský kraj.
U lidí se zavařená zelenina ujala, a tak v létě začali zaměstnanci banky dělat ze sezonního ovoce také marmelády. O sladkou i slanou variantu Zbytkolády je největší zájem v zimě, kdy je čerstvého ovoce a zeleniny málo.
Loni dostala pražská a středočeská potravinová banka od řetězců celkem 997 tun potravin. Ovoce a zelenina tvořily zhruba pětinu celého objemu. "Zavařením se podařilo zachránit asi pět tun potravin, což odpovídá v přepočtu zhruba deseti tisícům porcí jídla," dodává Pancheva.
Vedle rozdávání jídla a vaření zbytkolády se snaží tato banka také naučit chudé vařit z kvalitních surovin. Na konci února rozjede komunitní kuchyň, kde se budou potřební pod dozorem profesionálních kuchařů učit vařit.
Jak se řetězce zapojily do darování přebytků v roce 2018 | |
Řetězec | Podíl v % |
Tesco | 38 % |
Makro | 26 % |
Albert | 14 % |
Kaufland | 11 % |
Globus | 5 % |
Penny | 2 % |
Ostatní | 4 % |
Celkem | 2473 tun darovaných potravin |
Zdroj: Česká federace potravinových bank |
Česká federace potravinových bank, která sdružuje 15 organizací, za loňský rok získala od řetězců téměř 2 500 tun potravin v hodnotě v hodnotě 225 milionů korun. Největším dárcem byla společnost Tesco, na druhém místě se umístilo Makro a na třetím Albert.
Recept na zeleninovou Zbytkoládu
Ingredience: Zelenina, která je po ruce (paprika, rajčata, cibule…); 1,5 litru vody; 0,5 litru octa; 250 gramů cukru (lze nahradit sacharinem); 40 gramů soli; kuličky černého pepře; kuličky nového koření; bobkový list; olej; hořčičné semínko
Postup: Očištěnou zeleninu nakrájejte na malé kousky a napěchujte ji do sklenice, do níž předem dáte 6 kuliček černého pepře, 4 kuličky nového koření, 2 bobkové listy, 1 lžíci oleje a 1 lžíci hořčičného semínka. Ze zbývajících ingrediencí připravte lák, kterým sklenice naplněné zeleninou zalijte. Sterilujte v hrnci naplněném vodou po dobu 15 minut (po uvedení vody do varu stačí snížit teplotu a nechat vodu probublávat).