Němci mají ošklivější brambůrky. Porovnejte výrobky z "Jurečkova" testu, našli jsme i ceny

Jana Kohoutová Jiří Hovorka Jana Kohoutová, Jiří Hovorka
15. 7. 2017 11:05
Ministr zemědělství Marian Jurečka je naštvaný na výrobce potravin nebo drogerie, kteří v Česku nabízejí stejné výrobky s jiným složením než v Německu nebo Rakousku. Za půl milionu korun tak nechal udělat test výrobků, které prodávají obchody v Česku, Maďarsku, Německu, Rakousku a na Slovensku. Provedla ho Vysoká škola chemicko-technologická v Praze. "Testy ukázaly, že některé potraviny stejné značky se ve svých vlastnostech liší. Považuji to za nepřijatelné a vůči spotřebitelům za diskriminující," řekl. Projděte si výsledky v detailu. Zjistíte, že v některých případech jsou na tom Češi lépe než Němci. Když už se ale objeví zásadní rozdíl, je v neprospěch českých zákazníků.

Kaufland Bílý jogurt

Bílý jogurt výráběný speciálně pro Kaufland se lišil po senzorické stránce, ale i v deklarovaných hodnotách bílkovin, tuků a cukrů. Nejzajímavější ovšem byla skladba mikroflóry. Mikrobiologickým zkoušením byl zjištěn rozdíl v zastoupení jednotlivých mikroorganismů. Výrobek z České republiky je kysaný více do kysela, německé jogurty jsou více nasládlé.

Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus [KTJ∙g-1]

Streptococcus thermophilus [KTJ∙g-1]

r. Bifidobacterium [KTJ∙g-1]

Celkový počet jogurtových mikroorganismů [KTJ∙g-1]

Česko

3,8∙106

7,6∙108

1,2∙106

7,6∙108

Německo

4,9∙103

3,5∙108

<1∙102

3,5∙108

Zdroj: Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

 

Právě se děje

Další zprávy