Ministr zemědělství Marian Jurečka je naštvaný na výrobce potravin nebo drogerie, kteří v Česku nabízejí stejné výrobky s jiným složením než v Německu nebo Rakousku. Za půl milionu korun tak nechal udělat test výrobků, které prodávají obchody v Česku, Maďarsku, Německu, Rakousku a na Slovensku. Provedla ho Vysoká škola chemicko-technologická v Praze. "Testy ukázaly, že některé potraviny stejné značky se ve svých vlastnostech liší. Považuji to za nepřijatelné a vůči spotřebitelům za diskriminující," řekl. Projděte si výsledky v detailu. Zjistíte, že v některých případech jsou na tom Češi lépe než Němci. Když už se ale objeví zásadní rozdíl, je v neprospěch českých zákazníků.
Kaufland Bílý jogurt
Bílý jogurt výráběný speciálně pro Kaufland se lišil po senzorické stránce, ale i v deklarovaných hodnotách bílkovin, tuků a cukrů. Nejzajímavější ovšem byla skladba mikroflóry. Mikrobiologickým zkoušením byl zjištěn rozdíl v zastoupení jednotlivých mikroorganismů. Výrobek z České republiky je kysaný více do kysela, německé jogurty jsou více nasládlé.
|
Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus [KTJ∙g-1]
|
Streptococcus thermophilus [KTJ∙g-1]
|
r. Bifidobacterium [KTJ∙g-1]
|
Celkový počet jogurtových mikroorganismů [KTJ∙g-1]
|
Česko
|
3,8∙106
|
7,6∙108
|
1,2∙106
|
7,6∙108
|
Německo
|
4,9∙103
|
3,5∙108
|
<1∙102
|
3,5∙108
|
Zdroj: Vysoká škola chemicko-technologická v Praze