Vzkaz pro EU: Chcete tři miliardy? Zrušte létající cirkus

Tereza Holanová Tereza Holanová
4. 8. 2014 18:00
Do Štrasburku z Bruselu se europoslanci se svými asistenty, zaměstnanci, překladateli a všemi potřebnými dokumenty přesouvají celkem dvanáctkrát ročně na plenární zasedání.
Sídlo evropského parlamentu ve Štrasburku  má hodnotu 656 milionů eur.
Sídlo evropského parlamentu ve Štrasburku má hodnotu 656 milionů eur. | Foto: Reuters

Praha – Pravidelné stěhování Evropského parlamentu z Bruselu do Štrasburku vyjde na 113,8 milionu eur ročně (3,14 miliardy korun). To je 6,3 procenta ročního rozpočtu unie na administrativu.

Pokud by se "létající cirkus", což je v EU neformální termín pro tyto přesuny, zrušil, ušetří země unie v následujících padesáti letech 2,5 miliardy eur (68,9 miliardy Kč). Vyplývá to ze studie, kterou zpracoval Evropský účetní dvůr.

Když by se budovy ve Štrasburku navíc podařilo prodat, ušetřila by EU jednorázově dalších 616 milionů eur (téměř 17 miliard Kč).

Samotné sídlo parlamentu má sice hodnotu 656,2 milionu eur, od toho je ale potřeba odečíst náklady na stěhování, které by činily 1,1 milionu eur, plus zhruba dalších 39 milionů eur na dvouletou údržbu budov, než se najde náhradní využití.

Nyní totiž dává unie na údržbu 346 tisíc eur týdně, náklady na bezpečnost odhaduje účetní dvůr na 1,5 milionu eur ročně.

Sídlo je 317 dní v roce nevyužité

Do Štrasburku se europoslanci se svými asistenty, zaměstnanci, překladateli a všemi potřebnými dokumenty přesouvají celkem dvanáctkrát ročně na plenární zasedání.

Měsíčně pendluje mezi belgickou metropolí a francouzským městem okolo čtyř tisíc osob, uvádí EurActiv. Pracoviště ve Štrasburku přitom využívají jen nějakých 48 dní ročně.

"Nejen, že je to nesmyslné, drahé a neekologické plýtvání časem a penězi, které evidentně brzdí produktivitu a efektivitu poslanců, současný stav ale také ovlivňuje celkovou schopnost Evropy podstupovat reformy," tvrdí europoslanec Gerald Häfner.

Náhrada pro Francii

Kvůli zrušení štrasburského sídla by bylo potřeba upravit smlouvy, což vyžaduje souhlas všech členských států. To má ale háček – jednání Rady ministrů totiž s velkou pravděpodobností zablokuje Francie, která se instituce ve své zemi nebude chtít vzdát.

Někteří politici už proto začínají vymýšlet pro zemi galského kohouta vhodnou náhradu. Přesídlit by sem podle nich mohla například Ekonomická a sociální rada nebo Výbor regionů.

"Měl by to být ale užitečný projekt, aby mělo smysl do něj investovat," zdůrazňuje europoslankyně Helga Trüpel. Ta navíc připomíná, že Štrasburk by měl i v budoucnu zůstat sídlem Rady Evropy, a uchovat si tak svůj symbolický význam.

Článek vyšel v pondělí 4. srpna 2014 v sesterském deníku Insider.

 

Právě se děje

Další zprávy