Europoslanci se rozdělili do výborů, Češi jsou spokojení

ČTK ČTK
3. 7. 2014 13:30
Čeští europoslanci zasednou například v rozpočtovém, právním nebo průmyslovém výboru.
Premiér se setkal s novými europoslanci.
Premiér se setkal s novými europoslanci. | Foto: Vojtěch Marek

Štrasburk - Rozdělením nových poslanců do jednotlivých výborů skončila ve čtvrtek první schůze Evropského parlamentu v novém složení po květnových volbách.

Čeští europoslanci zaujmou místa v některých významných výborech, například v rozpočtovém, právním či pro průmysl nebo pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů. S výsledkem jednání o rozdělení výborů jsou v zásadě spokojeni.

"Naší prioritou bylo získat členství ve všech důležitých výborech v Evropském parlamentu," uvedl například Luděk Niedermayer, vedoucí národní delegace v Evropské lidové straně (EPP) za TOP 09 a STAN. Podařilo se to podle něj díky "pragmatickému přístupu" českých europoslanců v rámci EPP.

Spolu s europoslanci za KDU-ČSL jsou čeští členové EPP například v hospodářském a měnovém výboru, kde je právě Niedermayer, výboru pro právní záležitosti či ve výboru pro zahraniční věci. Pavel Svoboda (KDU-ČSL) se má navíc příští týden ucházet o křeslo předsedy výboru pro právní záležitosti.

Spokojena je Olga Sehnalová z ČSSD, součásti největší europarlamentní frakce Pokrokové spojenectví socialistů a demokratů (S&D). Pokračuje totiž ve výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele.

"Chci se spotřebitelské politice i nadále aktivně věnovat, svoji roli vidím v posílení spotřebitelských práv a jejich skutečného uplatňování, boji proti nekalým obchodním praktikám, ale také otázce dvojí kvality značkových výrobků," uvedla europoslankyně. Volební lídr ČSSD v květnových eurovolbách Jan Keller se stal členem výboru pro zaměstnanost a sociální věci.

Telička: Priority jsme naplnili

Také Pavel Telička z hnutí ANO, který se v europarlamentu stal jedním z místopředsedů Aliance liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE), je s rozdělením výborů spokojený. "Co jsme si vytýčili jako priority, se v zásadě povedlo," řekl.

On osobně se chce soustředit také na řízení pracovních skupin v rámci frakce, je ale rovněž členem dopravního výboru. Podle jeho slov doprava a čerpání peněz na ni by měly být jednou z vládních priorit. Také ANO pomýšlí na vedení jednoho z výborů, Martina Dlabajová by se mohla stát místopředsedkyní výboru pro rozpočtovou kontrolu.

"O výbory, ve kterých jsme, se vedl v rámci naší frakce docela souboj a myslím, že jsme ho zvládli na výbornou," pochvalovala si také komunistická europoslankyně Kateřina Konečná. Mrzí ji pouze, že v rámci frakce Konfederovaná skupina evropské sjednocené levice/Severské zelené levice (GUE/NGL) se zástupci KSČM nepodařilo prosadit se do zemědělského výboru.

Dva zástupci ODS v europarlamentu se budou podílet na práci výboru pro průmysl a energetiku, kde zasedne Evžen Tošenovský, a výboru pro mezinárodní obchod, v němž bude členem Jan Zahradil. ODS je součástí třetí největší europarlamentní frakce - Evropské konzervativní a reformní skupiny (ECR).

Jediný český europoslanec za Svobodné Petr Mach je v současné době členem dvou výborů - rozpočtového a pro ústavní záležitosti. V tom druhém podle svých slov hodlá působit, o práci v rozpočtovém výboru se prý ještě musí rozhodnout.

Pokračovat v něm bude jen, pokud uvidí "realistickou šanci, aby se omezily příspěvky státu do rozpočtu a evropské dotace", vysvětlil euroskeptický poslanec a člen frakce Evropa svobody a přímé demokracie (EFDD).

 

Právě se děje

Další zprávy