Zeman: EU je dobrá věc, ale děsí mě nuda a šeď

Domácí Domácí
Aktualizováno 26. 2. 2014 16:06
Prezident před Evropským parlamentem zkritizoval některé evropské vyhlášky
Prezident Miloš Zeman.
Prezident Miloš Zeman. | Foto: Reuters

Štrasburk - Prezident Miloš Zeman ve svém středečním projevu před Evropským parlamentem (EP) ve Štrasburku kritizoval "nesmyslné" evropské vyhlášky.

Zároveň ale vyzval ke společné evropské politice. Evropská unie by podle něj měla fungovat jako federace, ne jako unitární stát.

"Jádrem mého projevu byl proces evropské integrace, tedy společná pravidla," zopakoval Zeman na tiskové konferenci pro případ, že by média jeho slova dezinterpretovala.

Prezidentův projev trval necelých patnáct minut, pronesl ho spatra a v angličtině. Několikrát byl za svá slova odměněn potleskem. "Věřím, že EU je dobrá věc," ukončil projev.

Na začátku prezident popsal, jak podle něj nevypadá evropský sen. "Můj sen neobsahuje bláznivé stěhování Evropského parlamentu ze Štrasburku do Bruselu a naopak, neobsahuje nesmyslné směrnice jako tu o energetických žárovkách," vysvětlil.

Již před svou návštěvou avizoval, že chce mluvit právě o byrokracii EU.

Evropské občanství je podle Zemana kulturní volbou, která vyplývá ze svobodné vůle. Důležitá je podle prezidenta integrace všech států a společná politika. "Pokud bychom neměli společná pravidla, plýtvali bychom energii na problémy, které bychom si sami způsobili," dodal na tiskové konferenci.

Zeman upozornil například na absenci společné zahraniční politiky EU. "Máme desítky armád, které nejsou efektivní," vysvětlil.

Euro co nejdříve

Důležité je pro něj také vytvořit společnou fiskální politiku. "Česká republika přijala fiskální pakt a já jsem velkým příznivcem eura. Chci ho proto přijmout co nejdříve," dodal prezident za potlesku europoslanců.

Euro je pro něj stabilizačním faktorem hospodářského vývoje a euroskeptici, kteří ho odmítají, podle něj mají strach z neznámého.

Na tiskové konferenci doplnil, že podle jeho představ by se v Česku mohlo platit eurem už za dva roky, ovšem jako reálnou vidí tuto možnost až v rozmezí pěti let.

"Potřebujeme společná pravidla sociální politiky, společná pravidla životního prostředí a konečně odvahu pro velké projekty, transevropské sítě včetně železnic a dálnic nebo vodních cest, ačkoli tyto dlouhodobé projekty přesahují volební období politiků, které je většinou čtyřleté," dodal Zeman.

Upozornil ale, že integrace pro něj neznamená uniformitu nebo splynutí států. "Uniformita je šedá a nudná a já jsem proti společnému evropskému sýru nebo pivu. Chci vám doporučit české pivo, které je nejlepší na celém světě. Potřebujeme evropskou federaci, nikoliv evropský unitární stát," vysvětlil.

Jako hlavní překážku integrace chápe Zeman odlišné podmínky jednotlivých zemí. "Měly by vzniknout celoevropské politické strany. To jak pro proevropské, tak euroskeptické," uvedl Zeman na následné tiskové konferenci. Z těchto stran by měly následně vznikat jednotlivé národní frakce, které by v zemích fungovaly.

Zeman po tiskové konferenci zamířil na oběd s předsedou EP Martinem Schulzem. Tomu při příjezdu věnoval fotbalový míč s podpisem Josefa Masopusta.

Poté se prezident setká s českými europoslanci. Den v Evropském parlamentu uzavře zahájením výstavy o kanálu Dunaj-Odra-Labe, kterou v areálu parlamentu připravil sociálnědemokratický europoslanec Vojtěch Mynář.

Politici se shodli. A chválí

Česká politická scéna přijala Zemanův projev převážně pozitivně. Líbila se jim kritika byrokracie i výzva k integraci.

"To vystoupení Miloše Zemana bylo vystoupení, pod které já bych se mohl směle jako předseda vlády podepsat," nechal se slyšet premiér Bohuslav Sobotka. Líbí se mu snaha o společnou fiskální politiku.

A za kritiku byrokracie Zemana překvapivě chválí i ODS nebo KSČM. "S panem prezidentem se jistě shodneme v jeho kritice stěhování Evropského parlamentu mezi Bruselem a Štrasburkem," uvedli sociální demokraté, kteří tyto přesuny označují za cirkus. "Stejně tak se shodneme v kritice řady zbytečných bruselských regulací," dodali.

Podle lídra evropské kandidátky ODS Jana Zahradila ale Zeman kritizoval především méně podstatné aspekty evropské integrace. ODS ovšem odmítla Zemanovu snahu o co nejrychlejší přijetí eura.

Možnost přijetí společné měny do pěti let, o níž Zeman na pozdější tiskové konferenci také mluvil, je podle místopředsedy komunistů Jiřího Dolejše spíše heslem, než že by byla předzvěstí toho, jak to skutečně bude.

Klause při projevu vypískali

K parlamentnímu plénu pravidelně promlouvají prezidenti či premiéři členských i nečlenských zemí EU. Zeman je však posledním, kdo se obrátil na toto složení EP před květnovými eurovolbami.

Hovořit měl původně již v listopadu, kvůli svému úrazu ale musel cestu odložit.

Předsedové hlavních politických frakcí v EP upínali k Zemanovu projevu ještě před jeho pronesením velké naděje, očekávali od něj proevropský projev i návrat k tradici Václava Havla.

Naposledy totiž mluvil před pěti lety k plénu Václav Klaus. Někteří europoslanci jeho euroskeptický projev přerušovali potleskem, jiní na něj bučeli a někteří opustili zasedací sál.

Mluvčí Schulze již v pátek připomněl, že Zemanova cesta následuje po návštěvě premiéra Bohuslava Sobotky v Bruselu minulý týden, kde EU ujistil o novém, proevropském vztahu s EU.

 

Právě se děje

Další zprávy