Evropský parlament schválil další omezení emisí z aut

Radek Pecák ČTK Radek Pecák, ČTK
25. 2. 2014 16:17
Již v roce 2015 vstoupí v platnost snížení emisí na 130 gramů CO2
Foto: Radek Pecák

Štrasburk - Další omezení emisí schválil dnes Evropský parlament. Nová auta prodávaná na území Evropské unie nebudou smět od roku 2021 vypustit do ovzduší během jednoho ujetého kilometru více než 95 gramů CO2.

Jedná se o další krok v úsilí o snižování automobilových emisí. Zatím bylo v platnosti nařízení, podle něhož nesmí limit emisí CO2 v roce 2015 překročit hodnotu 130 gramů CO2.

Tuto hodnotu automobilky nejspíše splní již v předstihu. Již v roce 2012 byly pod touto hranicí například značky Fiat, Toyota, Peugeot, Citroën, Ford, Seat či Kia. Škodovka i celý koncern Volkswagen byly podobně jako například Hyundai těsně nad tímto limitem.

Evropská komise původně navrhovala, aby nový (95gramový) limit platil již od roku 2020. Proti tomuto návrhu se však postavilo Německo, které je předním výrobcem aut. Výsledkem je kompromis, podle kterého musí do roku 2020 splňovat nový limit pouze 95 procent nových automobilů.

"Konečná dohoda je i tak příznivá pro životní prostředí, ekonomiku EU i řidiče. Snižuje spotřebu pohonných hmot i emise oxidu uhličitého," uvedla nevládní ekologická organizace Transport &Environment.

Protože emise CO2 jsou přímo navázány na spotřebu paliva, měli by díky tomuto nařízení řidiči utrácet méně za natankované palivo.

Nová pravidla musí ještě schválit členské státy unie.

 

Právě se děje

Další zprávy