Zrod destilačního krále. Začátky Rudolfa Jelínka byly těžké, osud tragický

Zrod destilačního krále. Začátky Rudolfa Jelínka byly těžké, osud tragický
Po válce se bratři Zdeněk a Jiří Jelínkovi ujali řízení firmy, bohužel starší Zdeněk již v roce 1946 zemřel na následky válečných útrap. Jak uvádí společnost R. Jelínek, mladšímu Jiřímu se poté podařilo navázat na předválečné obchodní úspěchy.
Výrobky byly nakonec označeny hechšerem, tedy potvrzením toho, že jsou skutečně košer. Sladkowski uvádí, že tentýž postup je prováděn dodnes. (Reklamní snímek košer pesachové slivovice, 60. léta)
Rudolf Jelínek přišel na začátku 30. let s novým výrobním plánem. Košer pálenky. "To předpokládalo přítomnost pověřeného zástupce židovské obce, který dozoroval výrobní proces, a to od začátku až do konce, tedy od výběru surovin až po uložení do sudů," uvádí Sladkowski. (Etiketa slivovice Rudolf Jelínek, 30. léta)
V roce 1984 zdevastoval budovu destilace výbuch a následný požár. Po rekonstrukci zůstaly v této budově už jen sklady, píše Sladkowski. (Stáčení miniatur v egalizaci, asi 1977)
Foto: Aktuálně.cz, Reprotofoto z knihy Marcela Sladkowskiho "Království slivovice - Osudy palírníků a palíren ve Vizovicích" vydané v roce 2005 a později dále publikované v rozšířeném vydání v roce 2014, společností RUDOLF JELÍNEK a.s., Archiv společnosti RUDOLF JELÍNEK a. s.
Dan Poláček Johana Kofroňová Dan Poláček, Johana Kofroňová
9. 7. 2022 12:38
Palírna Jelínek je paradoxně starší než její "zakladatel". Před více než 130 lety ji ustavil Zikmund Jelínek, který ji poté předal synům. Jedním z nich byl Rudolf Jelínek, po kterém se společnost dodnes jmenuje. A právě on se zasloužil o zásadní rozvoj firmy ve 20. a 30. letech. Jelínkova palírna začala ve Vizovicích a právě tam jsou sady, ze kterých dodnes společnost sklízí švestky na slivovici.
 

Právě se děje

Další zprávy