Zemědělci: Nejhorší v potravinách Lidl

ČTK, eko
14. 12. 2005 17:40
Praha - V průzkum Agrární komory o kvalitě potravin v obchodních řetězcích dopadly nejhůře diskonty. Třetina prohřešků přitom připadla na řetězec Lidl.

"Prohřešků bylo více než 800 a jejich největší díl připadl na diskontní prodejny. Po mediální masáži již v obchodech nenajdeme zkažené maso a podobné katastrofální nálezy, ale našli jsme zejména špatné značení potravin a prošlou záruční lhůtu. U některých potravin nebylo možné dohledat výrobce," řekl prezident AK Jan Veleba.

Pak jdeme do Parlamentu

"Mezi nejčastější závady patřily poškozené obaly, odstraněné etikety na vakuovaném zboží či natržené obaly u sýrů a salámů. Zboží s prošlým datem zůstávalo v regálech, zlevněné mléčné zboží bylo umístěno mimo chladící boxy a nabízena byla nepřebraná zelenina, z níž některá byla plesnivá," doplnila Ivana Picková z pražské centrály Sdružení obrany spotřebitelů.

Nejhůře v průzkumu dopadl řetězec Lidl, kde bylo 30 procent ze všech zjištěných nedostatků. Vysoké procento měly také diskontní prodejny Plus (20 procent) a hypermarkety Kaufland (18 procent).

Naopak nejlépe z průzkumu vyšly supermarkety Delvita (jedno procento), supermarkety Billa a hypermarkety Interspar (dvě procenta) a Globus (tři procenta).

Průzkum trhu bude ukončen příští týden a jeho výsledky chce AK předložit ministrům průmyslu a obchodu a zemědělství. "Pak půjdeme do parlamentu a podpoříme legislativní iniciativu k novele zákona o hospodářské soutěži, kde budeme dokladovat, jak to v terénu vypadá a že novela je potřebná," uvedl Veleba.

Chystají se změny

Antimonopolní úřad již připravil zákon, kterým chce omezit sílu velkých obchodních řetězců při jednání s dodavateli. Cílem je zamezit obvyklé praxi, kdy dodavatelé většinou musí platit velkým obchodníkům poplatky za umístění svého výrobku na konkrétním místě v regálu, za reklamní akci či za umístění v letáku. Obchodníci s návrhem nesouhlasí a tvrdí, že nový zákon by se v důsledku obrátil proti zákazníkům a českým dodavatelům.

Sledování kvality potravin v obchodních řetězcích AK zahájila v listopadu ve spolupráci s Odborovým svazem pracovníků zemědělství a výživy a se Sdružením obrany spotřebitelů. Hlavním cílem akce je podle komory upozornit veřejnost i politiky na nepravosti při prodeji potravin.

 

Právě se děje

Další zprávy