Stavební spořitelny dostaly velké pokuty

Tomáš Fránek
7. 12. 2005 12:30
Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) dal šesti stavebním spořitelnám pokutu v souhrnné výši 201 milionů korun.

Podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže uzavřely zakázanou dohodu o výměně informací a spořitelny tak porušily zákon. Na výměně dat se spořitelny dohodly už v prosinci 1997 a údaje o nových smlouvách a podílech na trhu si stavební spořitelny mezi sebou posílaly jednou za měsíc. Firmy se mohou proti pokutě odvolat.

Pokutu dostaly stavební spořitelny Hypo, Wüstenrot, Modrá pyramida, Stavební spořitelna České spořitelna, Raiffeisen a Českomoravská stavební spořitelna. Šetření trvalo téměř rok a půl.

Antimonopolní úřad stavebním spořitelnám nyní snížil původně udělenou pokutu ve výši 484 milionů korun. Pokutu šéf úřadu Martin Pecina výrazně snížil, protože se nepodařilo prokázat, že by spořitelny společně stanovovaly poplatky za služby poskytované svým zákazníkům. "Zastaveno bylo řízení i ve věci možného zneužití společného dominantního postavení zpoplatněním úrokového zvýhodnění a uplatňováním rozdílných podmínek vůči klientům při stanovování poplatků souvisejících s vedením účtů stavebního spoření," uvedl šéf antimonopolního úřadu Pecina.

ÚOHS
ÚOHS | Foto: Aktuálně.cz

Hrozba vysokých pokut přitom přiměla stavební spořitelny, aby změnily systém poplatků a hlavně upustily od přirážek u starších smluv. Některé se dokonce zavázaly, že propříště nebudou poplatky za vedení účtu u smluv měnit vůbec.

 

Právě se děje

Další zprávy