Soud výrazně snížil pokutu pro Oskara

Tomáš Fránek
23. 11. 2005 13:47
Brno - Společnost Oskar Vodafone nemusí za porušení zákona ohledně prodeje svých dobíjecích kupónů do mobilů zaplatit šest a půl milionu korun, soud pokutu snížil na miliony tři.
Oskar
Oskar | Foto: Aktuálně.cz

Krajský soud v Brně tak částečně vyhověl žalobě společnosti Oskar na rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Zamítl sice žádost o úplné zrušení pokuty, výrazně ji ale snížil.

Antimonopolní úřad společnosti Oskar minulý rok uložil pokutu ve výši šest a půl milionu korun za to, že uzavírala od roku 2000 s deseti distributory svých dobíjecích kupónů, včetně například České pošty, smlouvy, ve kterých určila pevné ceny za tyto kupóny. Ty navíc firma distribuovala ve vlastních prodejnách. To podle úřadu omezilo konkurenční prostředí, prodejci nemohli ceny kupónů snížit.

PŘEČTĚTE SI: Oskar nemusí zaplatit 4,5 milionů korun

"Distributoři byli vázáni povinností dodržovat při prodeji dobíjecích kupónů ceny stanovené ceníkem Českého Mobilu nebo jim byla stanovena jejich pevná cena. Dohody o přímém určení cen představují jeden z nejzávažnějších protisoutěžních deliktů," uvedl bývalý předseda úřadu Josef Bednář minulý rok při zdůvodnění pokuty. Neexistující konkurence nepřinesla žádný efekt pro tehdejších téměř půl miliónu zákazníků využívajících sítě Oskar.

Oskar při řízení o udělení této pokuty jako první v tuzemsku požádal o zařazení do programu mírnějšího režimu při ukládání pokut. Ten umožňuje firmám v případě přiznání viny pokutu snížit nebo odpustit. To však podle antimonopolního úřadu firma nesplnila a proto do programu nebyla zařazena. "Firma neposkytla z vlastní vůle jako první důkazy o existenci zakázané dohody v době, kdy o ní ještě úřad nevěděl. I v době správního řízení porušení zákona zástupci firmy porušení zákona popírali a svoje jednání podle zakázaných a neplatných dohod neukončili. Proto jsme pokutu snížit nemohli," řekl Bednář.

PŘEČTĚTE SI: Oskar zvýšil počet klientů o 17 procent

Antimonopolní úřad má zatím vysokou úspěšnost při soudních přezkumech svých rozhodnutí. Ke 13. říjnu tohoto roku bylo z 31 rozhodnutých žalob celkem 23 zamítnuto a ve dvou případech soud řízení zastavil. Pětkrát uspěla proti ÚOHS žalující strana, z toho proti čtyřem z těchto případů úřad podal kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

 

Právě se děje

Další zprávy