Zázrak z Číny elektřinu neušetří. Naopak, varuje ČOI

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
20. 11. 2013 23:50
Energy Saver Pro, který má ušetřit 75 procent elektřiny, je podle ČOI podvod.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Žádný zázrak, ale podvod. Čínské zařízení na úsporu elektřiny Energy Saver Pro, které láká ke koupi uživatele internetu a sociálních sítí, žádnou elektřinu neušetří.

Vyplývá to z výsledků šetření České obchodní inspekce. Ta po prověrce zákazníkům radí: výrobek si nekupujte. Podobné varování vydal už na konci října spotřebitelský časopis dTest.

Zdánlivě zázračný spořič energie slibuje domácnostem úsporu až 75 procent elektřiny. Jediné, co mají udělat, je strčit zařízení do zásuvky. Podle České obchodní inspekce je to ale naprostý nesmysl.

„Z výsledků testů vyplynulo, že tento výrobek, jehož obsahem je velmi jednoduchý elektrický obvod, elektrickou energii nejen vůbec nespoří, ale naopak ji sám spotřebovává," říká mluvčí inspekce Jan Rotbauer.

K prověrce výrobku Českou obchodní inspekci přiměly dotazy desítek spotřebitelů na jeho funkčnost a důvěryhodnost.

Z šetření dále vyplynulo, že Energy Saver Pro neodpovídá ani evropským standardům. Výrobek není náležitě označen značkou pro elektrické zařízení třídy ochrany II.

Přestože přístroj elektřinu sám spotřebovává, není možné se dozvědět, kolik spotřebuje. Na zařízení totiž není uveden jmenovitý příkon. Jeho hodnotu ČOI změřila na 93 VA.

Zařízení sice podle prověrek splňuje požadavky na elektrickou bezpečnost, svým značením ale příslušným předpisům nevyhovuje.

 

Právě se děje

Další zprávy