Továrny jedou naplno. Firmy se marně snaží obsadit 316 tisíc pozic, hlásí úřad práce

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 8. 10. 2018 10:07
Nejnižší zaměstnanost panuje v Pardubickém kraji. Nejvyšší počet lidí bez práce je v Moravskoslezském a Ústeckém kraji.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

Praha - Nezaměstnanost v Česku v září klesla na tři procenta. Bez práce bylo 224 331 lidí, což je nejnižší zářijová hodnota od roku 1996. Počet volných pracovních míst vzrostl na více než 316 000. Oznámil to v pondělí Úřad práce ČR (ÚP ČR). Loni v září byla míra nezaměstnanosti 3,8 procenta.

Okresy s nejvyšší nezaměstnaností:

Okres Podíl nezaměstnaných
Karviná 7,0 %
Most 6,3 %
Ostrava-město 5,5 %
Chomutov 5,2 %
Ústí nad Labem 5,1 %
Bruntál 5,0 %
Znojmo 4,8 %
Hodonín 4,7 %
Louny 4,6 %
Brno-město 4,4 %

"V uplynulém měsíci došlo k dalšímu oživení pracovního trhu. Skončily dovolené a firmy opět rozjely naplno výrobu. Nadále pokračují sezonní práce a zároveň ještě doznívá turistická sezona," uvedl úřad práce.

Zájem ze strany firem je podle generální ředitelky úřadu Kateřiny Sadílkové především o technické profese nejen na dělnických, ale i vyšších pozicích. "V následujících měsících by mohla nezaměstnanost ještě mírně klesnout, nebo stagnovat," dodala.

Podíl nezaměstnaných osob
Podíl nezaměstnaných osob | Foto: ÚP ČR

To potvrzuje i analytik ČSOB Petr Dufek. "Nepředpokládáme, že by v dalších měsících už počty volných míst nějak dramaticky narůstaly. V tomto směru se situace začíná stabilizovat, nicméně firmy, které hledají zaměstnance, je už zřejmě na úřadech práce nenajdou. Nezaměstnanost v dalších dvou měsících sice mírně poklesne, avšak napětí na trhu práce nikoliv," říká.

Podle něj tu stále bude výrazný převis poptávky nad nabídkou, a tak lze očekávat přetrvávání tlaku na růst mezd v podnikatelském sektoru.

Nejnižší, 1,9 procenta, je míra nezaměstnanosti v Pardubickém kraji, v Jihočeském a Plzeňském kraji pak činí dvě procenta a v Praze 2,1 procenta. Naopak nejvyšší, 4,6 procenta, je v Moravskoslezském kraji, v Ústeckém kraji dosáhla 4,5 procenta. Vyšší počet lidí bez práce než volných pracovních míst je v krajích Ústeckém, Jihomoravském, Olomouckém a Moravskoslezském.

Okresy s nejnižší nezaměstnaností:

Okres Podíl nezaměstnaných
Rychnov nad Kněžnou 1,1 %
Jindřichův Hradec 1,3 %
Praha-východ 1,3 %
Prachatice 1,4 %
Písek 1,5 %
Benešov 1,6 %
Plzeň-jih 1,6 %
Pelhřimov 1,6 %
Ústí nad Orlicí 1,6 %
Praha-západ 1,7 %

Mezi okresy je na tom nejlépe Rychnov nad Kněžnou s nezaměstnaností 1,1 procenta. V Jindřichově Hradci a v Praze-východ je to 1,3 procenta a na Prachaticku 1,4 procenta. Na opačném konci tabulky je okres Karviná s mírou nezaměstnanosti sedm procent. Podíl nezaměstnaných stejný nebo vyšší než republikový průměr hlásí 27 regionů.

"Míra nezaměstnanosti tak v listopadu patrně dosáhne svého více než 22letého minima. V zimních měsících pak jako každý rok vzroste z důvodu ochabnutí poptávky po sezónních pracovních činnostech ve stavebnictví, zemědělství, lesnictví či povrchové těžbě. Za celý letošní rok vykáže míra nezaměstnanosti úroveň 3,2 procenta," odhaduje budoucnost českého pracovního trhu hlavní ekonom Czech fund Lukáš Kovanda.

Podle něj může níži své míry nezaměstnanosti s Českou republikou měřit jediná objektivně srovnatelná ekonomika na světě - Japonsko.

V září evidoval ÚP 316 132 volných pracovních míst, což je o 2908 více než v srpnu a o 110 051 více než před rokem. Nejvíce volných pracovních míst nabízejí zaměstnavatelé v Praze, a to 61 690. Nejméně je to v Karlovarském kraji, zhruba 8500.

"Za nejlepší zprávu dnešní statistiky považuji to, že na Úřadu práce končí stále méně čerstvých absolventů škol. Zatímco v září 2015 jich bylo na Úřadě přes 23 tisíc, dnes jich je jen něco přes 12 tisíc. Mladí lidé se tak ihned zapojují do pracovního procesu, což snižuje riziko jejich dlouhodobé nezaměstnanosti," uvedl hlavní ekonom Next Finance Vladimír Pikora. 

Ekonomika má podle něj největší zájem o lidi bez vzdělání. Největší poptávka je po dělnících a pomocnících ve výrobě, uklízečích, řidičích, skladnících, svářečích a pomocných kuchařích. To odráží strukturu naší ekonomiky, kde je růst tažen jednodušší výrobou a malou přidanou hodnotou.  

 

Právě se děje

Další zprávy