Za med s antibiotiky padla od veterinářů pokuta 1,2 milionu korun, Včelpo se odvolá

ČTK ČTK
25. 2. 2016 15:54
Včelpo se proti sankci odvolá. Státní veterinární správa chce kromě pokuty ještě 35 000 korun za správní řízení a tisíc korun jako paušální poplatek. Po odvolání se proti pokutě se může sankce pouze snížit.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Státní veterinární správa (SVS) udělila firmě Včelpo, kterou vlastní Český svaz včelařů, za med s antibiotiky pokutu 1,2 milionu korun. Sdělila to dnes předsedkyně svazu Jarmila Machová s tím, že firma se proti sankci odvolá.

Vedení včelařů loni v listopadu rozhodlo o zastavení prodeje všech výrobků firmy, protože zatím neodhalený viník přimíchával ukrajinský med s nedovolenými antibiotiky do českého medu. Nyní firma začala už znovu med po veterinárním vyšetření prodávat.

"Myslela jsem, že to budou spíš statisíce a méně než 500 000 Kč," řekla dnes Machová. Státní veterinární správa chce podle ní kromě pokuty ještě 35 000 korun za správní řízení a tisíc korun jako paušální poplatek. Po odvolání se proti pokutě se může sankce pouze snížit. Předsedkyně ještě čeká na výsledky šetření a výši pokuty od Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

"Medy, které máme naskladněné, se už začaly prodávat," sdělila Machová, podle níž by peníze z prodeje medů mohly firmě pomoci se zaplacením pokut.

Ředitel firmy Panagiotis Margaritopoulos podle Machové již začal měnit chod podniku, aby se podobné případy nevyskytly. Měl by upravit vstupní kontroly i skladování medu podle technologického auditu, který si nechala firma vypracovat.

Systémové změny chce po Včelpu ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), protože používání antibiotik při léčení včel je v EU zakázané. Svaz si v prosinci zvolil nové vedení a podle dřívějších vyjádření Machové se chce Včelpo zaměřit spíše na produkty z mateří kašičky než na med samotný.

 

Právě se děje

Další zprávy