Společnost Včelpo, u které se v medu našla antibiotika, má novou dozorčí radu

ČTK ČTK
16. 2. 2016 18:16
Dozorční rada je složená z členů předsednictva svazu. Vedení včelařů loni v listopadu rozhodlo o zastavení prodeje všech výrobků firmy, protože zatím neodhalený viník přimíchával ukrajinský med s nedovolenými antibiotiky do českého medu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Valná hromada společnosti Včelpo, kterou vlastní Český svaz včelařů, v úterý zvolila novou dozorčí radu podniku složenou z členů předsednictva svazu, oznámila předsedkyně svazu Jarmila Machová. Vedení včelařů loni v listopadu rozhodlo o zastavení prodeje všech výrobků firmy, protože zatím neodhalený viník přimíchával ukrajinský meds nedovolenými antibiotiky do českého medu. Nyní čeká na výsledky testů, aby mohla začít med znovu prodávat.

Předsedou dozorčí rady firmy se stal Miroslav Štěpán, dalšími členy jsou ekonom Zdeněk Hromek a veterinární lékař Josef Holejšovský. Starou dozorčí radu odvolalo předsednictvo republikového výboru svazu v listopadu. Rada by měla dohlédnout na lepší fungování podniku. "Vstupní kontroly medu jsou nedostatečné," uvedl v úterý Machová. Podle ní je třeba upravit i skladování medu. Společnost si proto nechala vypracovat technologický audit, podle kterého by se měl ředitel firmy Panagiotis Margaritopoulos řídit.

Firma nyní podle Machové čeká na laboratorní výsledky, aby mohla znovu začít prodávat svůj med. Čeká také, jak velké pokuty jí udělí Státní veterinární správa a Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Veterináři již šetření ukončili, inspektoři zatím ne. Včelpo se mohlo k jejich závěrům vyjádřit, to však zatím neučinilo. "Žádné vyjádření od společnosti Včelpo SVS neobdržela. V příštím týdnu vydáme rozhodnutí o uložení pokuty za porušení zákona o potravinách," sdělil v úterý mluvčí veterinární správy Petr Pejchal.

Zaměří se na mateří kašičku

Kromě medu, který má Včelpo ve svých skladech, schraňuje ještě v zabezpečených skladech SVS 265 tun medu, který stáhla z trhu. Část z něj, která obsahuje zakázané látky, bude zlikvidována ve spalovně. Část, která obsahovala nezakázaná antibiotika, bude zničená v bioplynové stanici. Nevyhovujících bylo podle SVS přibližně 30 tun medu (i s obaly).

"Z trhu byly staženy i výrobky, které nebyly dosud vyšetřeny na přítomnost antimikrobiálních látek. Tyto medy byly odeslány do laboratoře a bude s nimi naloženo v závislosti na výsledku šetření," dodal Pejchal.

Systémové změny chce po Včelpu ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), protože používání antibiotik při léčení včel je v EU zakázané. Svaz si v prosinci zvolil nové vedení a podle dřívějších vyjádření Machové se chce Včelpo zaměřit spíše na produkty z mateří kašičky než na med samotný.

 

Právě se děje

Další zprávy