Využijte dešťovou vodu nebo "odpad" ze sprchy. Startují nové dotace pro domácnosti

Petr Zenkner Ekonomika Petr Zenkner, Ekonomika
3. 5. 2017 17:55
Ministerstvo životního prostředí rozdělí 100 milionů korun v novém programu nazvaném Dešťovka. Cílem je omezit plýtvání pitnou vodou, zejména v oblastech postižených suchem.
Kam odteče? (ilustrační foto)
Kam odteče? (ilustrační foto) | Foto: Isifa/Thinkstock

Praha - Stát chce lidi motivovat, aby více využívali dešťovou vodu nebo takzvanou "šedou" odpadní vodu z umyvadla, sprchy nebo vany. Takto zachycená může sloužit na splachování záchodů, zalévání zahrady nebo jako jiná užitková voda.

Ministerstvo životního prostředí rozdělí 100 milionů korun v novém programu nazvaném Dešťovka. Dotaci mohou využít vlastníci všech obytných domů s výjimkou rekreačních; stejně jako ti, kdo je teprve staví. Podle použité technologie lze získat 20 až 60 tisíc korun.

Foto: Ministerstvo životního prostředí

"Jedná se o takzvaně fixní část dotace, k níž se dále přičítá 3500 korun za každý metr krychlový nádrže. Minimální velikost nádrže však musí být dva metry krychlové," říká ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

Z dotace půjde pokrýt maximálně polovinu nákladů - nákup zařízení, jeho instalaci, zemní práce i úpravu rozvodů. Projekt se musí naplnit během jednoho roku od schválení.

Nejjednodušší část programu Dešťovka na využití srážkové vody pouze na zálivku zahrady se bude dotovat jen v místech, které jsou výrazně postižené suchem. "Zejména tam, kde bylo v posledních třech letech zásobování vodou nutné zajistit cisternami nebo platil zákaz zalévání a napouštění bazénů," upřesňuje ministr Richard Brabec. Jde o malé obce na Frýdeckomístecku, Vysočině nebo na Znojemsku.

Foto: Ministerstvo životního prostředí

Dotace souvisejí s národním plánem adaptace na změny klimatu, který začátkem roku schválila vláda. Do roku 2020 chce na opatření, která mají pomoci v boji se suchem a lépe chránit vodní zdroje, vynaložit přes miliardu korun.

"Většina srážkové vody u nás končí v kanalizacích a následně odtéká pryč z republiky. Naším úkolem je udržet tuto vodu v krajině a dál ji spolu s maximální recyklací využívat," říká Brabec.

Na pořízení systémů, které budou srážkovou vodu využívat nejen na zalévání zahrady, ale i ke splachování toalety, bude poskytována fixní dotace 30 tisíc korun (plus dotace podle velikosti nádrže) a její čerpání není nijak územně omezeno.

Foto: Ministerstvo životního prostředí

Ten, kdo se rozhodne pro instalaci komplexního systému na recyklaci vody, získá fixní dotaci ve výši až 45 tisíc korun. "Typickým příkladem je svádění vod z umyvadel, van a sprch samostatným rozvodem do speciálního zařízení na recyklaci takzvané šedé vody, kde je voda přečištěna a dále využívána jako voda užitková například na splachování toalet. Ty nejdokonalejší systémy, které budou recyklovat šedou vodu a současně využívat i vodu srážkovou, podpoříme fixní dotací až 60 tisíc korun (plus dotace podle velikosti nádrže)," říká Valdman.

Foto: Ministerstvo životního prostředí

Příjem žádostí začne 29. května v 10 hodin, a to elektronicky prostřednictvím webových stránek programu Dešťovka. Podle Brabce budou připravené peníze stačit pro několik tisíc zájemců.

"Očekáváme velký tlak, podobně jako u kotlíkových dotací. Jsme ale připraveni přidat peníze, pokud bude potřeba," uvedl Brabec na konferenci Voda 2017. Program je určen nejen pro fyzické, ale i právnické osoby.

"Návratnost projektů je různá. Může být už od 10 let u těch složitějších systémů, u těch nejjednodušších bude při současných cenách vodného a stočného, které se v průměru pohybují okolo 80 korun za kubík vody, delší. Ovšem v suchých oblastech, kde je kritický nedostatek vody už teď, nejde jen o ekonomiku - jde o to tu vodu vůbec mít," vysvětluje Brabec.

"Podle našich propočtů by díky těmto systémům na udržitelné hospodaření s vodou mohla domácnost ročně ušetřit až sto tisíc litrů pitné vody, zejména při současném využívání vody srážkové a přečištěné šedé vody. To je úspora sedm až deset tisíc korun ročně," upřesňuje Brabec.

 

Právě se děje

Další zprávy