Podívejte se, kolik a za co utrácí česká státní mašinerie. Srovnání s Evropou zarazí

Ekonomika Ekonomika
5. 3. 2020 17:30
Výdaje vládních institucí v Česku v roce 2018 oproti předchozím rokům rostly, celkem činily 2,166 bilionu korun. Stále ale byly pod průměrem Evropské unie, jak ukázaly údaje Českého statistického úřadu (ČSÚ). Nejvíce peněz směřovalo do sociální oblasti a do oblasti zdraví.
Porovnání výdajů vládních institucí v jednotlivých zemích EU včetně jejího bývalého člena Velké Británie do oblasti vzdělávání.
Porovnání výdajů vládních institucí v jednotlivých zemích EU včetně jejího bývalého člena Velké Británie do oblasti vzdělávání. | Foto: Český statistický úřad

Co se týče útrat na vzdělávání, skončilo Česko těsně pod průměrem EU s 4,6 procenta. V celé EU se jednalo o 4,7 procenta HDP. Nejvíce do vzdělávání investovaly Švédsko (6,9 procenta HDP), Dánsko (6,4 procenta HDP) a Belgie (6,2 procenta HDP), nejméně Bulharsko (3,5 procenta HDP), Irsko (3.2 procenta HDP) a Rumunsko (3,2 procenta HDP).

U výdajů na zdraví Česko bylo naopak nad průměrem EU, kdy podíl výdajů činil 7,6 procenta, zatímco průměr EU byl 7,1 procenta HDP. Do této oblasti vložilo nejvíce peněz Dánsko (8,3 procenta HDP), poté Rakousko (8,2 procenta HDP) a Francie (8,1 procenta HDP). Rumunsko (4,7 procenta HDP), Lotyšsko (4 procenta HDP) a Kypr (2,7 procenta HDP) do zdraví v porovnání s ostatními stát unijního svazku daly nejméně financí.

 

Právě se děje

Další zprávy