Válečné zásoby, které chce Babiš prodat. Podívejte se, kde Česko ukrývá kovy na krizi

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 26. 11. 2019 11:18
Česko prostřednictvím Státní správy hmotných rezerv schraňuje komodity pro případ krize. Jde třeba o záplavy, válečné konflikty či zastavení dodávek klíčových surovin. Ve vlastních a pronajímaných skladech drží například zásoby ropy, leteckého petroleje, potravin a léků. Řadu lidí však možná překvapí, že mezi tyto rezervy patří i kovy. 1600 kamionů mědi či niklu se však chce nyní vláda zbavit.
Foto: ČTK

Proč si Česko schovává tuny hliníku?

SSHR schraňuje komodity pro případ krizových stavů, jako jsou například záplavy či zastavení dodávek klíčových surovin. Ve vlastních či pronajímaných skladech drží zásoby například ropy, leteckého petroleje, potravin a léků.

Případné rozprodávání, o kterém sní ministr i premiér, musí schválit vláda. Část surovin je určena i pro armádu, když by došlo k válce.

Havlíček před časem řekl, že nejdříve zasedne Bezpečnostní rada státu, kde budou projednány všechny zásoby hmotných rezerv, tj. nejen kovy.

"Desítky let nikoho nezajímala struktura státních hmotných rezerv, jediné, co se řešilo, byly účetní inventury, méně produktový stav a už vůbec faktické možné využití. Maximálně vždy někdo přišel s tím, co je třeba dokoupit. To je to, co musíme změnit," uvedl ministr.

 

Právě se děje

Další zprávy