Vítězství v boji s plasty, nebo jen nákladná past? Pro a proti zálohování PET lahví

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
19. 9. 2019 6:28
Zatímco Slovensko se pravděpodobně stane první zemí ve střední Evropě, která od roku 2022 spustí zálohování plastových lahví, Česko se zatím k podobnému opatření staví vlažně. Aktuálně.cz oslovilo obchodníky, zástupce nápojářského průmyslu i firmy zaměřené na recyklaci s dotazem, zda by obdobně jako Slováci raději vsadili na výkup "petek", nebo spíše posílili stávající žluté kontejnery.

Lidé by přestali třídit, bojí se ministerstvo

Návrh novely zákona o obalech, který je nyní v Legislativní radě vlády, se zavedením zálohového systému na PET lahve zatím ani nepočítá. "Je potřeba zdůraznit, že zavedení zálohového systému na PET lahve, a také nezbytně na nápojové plechovky, nyní zákon nijak nebrání a jakýkoli výrobce či dovozce obalů takový systém může dobrovolně zavést," argumentoval přitom pro agenturu ČTK Ondřej Charvát z tiskového oddělení ministerstva životního prostředí.

"Zavedení zálohového systému by bylo v současné situaci nekoncepčním zásahem do stávajícího systému třídění odpadů," dodal Charvát.

Komplikovaný systém sběru by mohl podle úřadu vést naopak k poklesu třídění. Podle Charváta by v praxi lidé museli některé lahve nosit zpět do obchodu a jiné do barevných kontejnerů na ulici. Zálohovaná PET lahev by navíc i tak byla stále lahví na jedno použití.

Naopak podle generálního ředitele skupiny Mattoni 1873 Alessandra Pasquala současný systém tříděného sběru nezajišťuje recyklaci ani negarantuje dostatečný přísun kvalitního tříděného materiálu pro výrobce nápojů, aby mohli uzavřít cirkulární smyčku "z lahve do lahve". Skupině patří v Česku například značky Mattoni, Poděbradka, Dobrá voda a také zde vyrábí a distribuuje značky Pepsi.

Stojí také za zmíněnou iniciativou Zálohujme. K ní se připojilo dosud 16 subjektů, mimo jiné pivovar Bernard či Sdružení místních samospráv ČR.

Je pro Česko efektivnější stávající systém sběrných míst, tedy žlutých kontejnerů, nebo systém nový, na bázi záloh a výběru plastových lahví v obchodech? Aktuálně.cz se zeptalo zástupců nápojářského průmyslu, obchodníků i firem zaměřených na svoz odpadu a recyklaci, jejich odpovědi naleznete na následujících kartách.

 

Právě se děje

Další zprávy