Městům i krajům se ve Sberbank zasekly miliony. Nevztahuje se na ně garance vkladů

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
Aktualizováno 1. 3. 2022 16:03
Do českých poboček ruské Sberbank vložila v uplynulých letech peníze také řada obcí i krajů. Banka je nyní terčem protiruských sankcí, má uzavřené filiálky a ČNB zahájila proces k odebrání povolení v Česku působit. Některé z měst a krajů ovšem nyní řeší zásadní problém. Jejich vklady totiž na rozdíl od běžných klientů nejsou chráněné povinným pojištěním. Můžou tak přijít až o miliony korun.
Sberbank
Sberbank | Foto: Sberbank

Vklady u bank jsou ze zákona pojištěné. Klienti Sberbank, které ČNB odebírá licenci, tak dostanou své peníze až do výše 2 499 500 korun zpět. Podrobně jsme o této možnosti psali zde.

Problém ale mají větší města a krajské úřady, které měly u této banky účty. Na ně se totiž pojištění většinou nevztahuje. Můžou tak přijít o miliony korun, které nestačily do pátku převést "do bezpečí". 

"Vklady obcí a krajů jsou pojištěny pouze v případě, že jim náleží výnosy z daní, přičemž jejich daňové příjmy nepřesahují částku odpovídající 500 tisíc eur (zhruba 12,5 milionu korun), a při splnění dalších zákonných podmínek," cituje z podmínek šéfka Garančního systému finančního trhu (GSFT) Renáta Kadlecová. Ochrana pojištěním se tak týká jen menších obcí, daňové příjmy kupříkladu Prahy totiž třeba v roce 2019 činily téměř 65 miliard korun.

Větší obce a samosprávy tak na podmínku nedosáhnout a vklady pojištěné ze zákona nemají. Nemůže jim proto být poskytnuta zaručená výplata náhrady vkladů ve výši 100 tisíc eur, tedy necelých 2,5 milionu korun. Jedinou možností pro ně zůstává si počkat až na následné insolvenční či likvidační řízení a v něm nárokovat pohledávku za bankou. 

Část vkladů kraje "zachránily"

Do Sberbank vložila v uplynulých letech peníze řada obcí i krajů. K 24. únoru měl například Kraj Vysočina na účtech u Sberbank 3,996 miliardy korun.

"Zhruba polovinu se podařilo během minulého týdne stáhnout nebo ošetřit zadáním elektronických i fyzických příkazů, vypověděli jsme termínované vklady a zadali provozní převody. V tuto chvíli ale nemáme informace o tom, zda byly všechny naše kroky úspěšné," uvedla na dotaz Aktuálně.cz tisková mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová. 

Se Sberbank má kraj uzavřenou rámcovou smlouvu na poskytování bankovních služeb už od roku 2001. Tehdy šlo o smlouvu s německou bankou Volksbank, tu ovšem v únoru 2013 převzala právě Sberbank.

Podle mluvčí kraj diverzifikoval svoje finanční zdroje u dalších bank, takže má peníze k tomu, aby plnil svoje závazky. "V současné době používáme účet, který máme u České národní banky. Hospodaření kraje není ohroženo s tím, že do několika dní budeme mít jasno v alternativních bankovních produktech a nevylučujeme přehodnocení priorit," dodala Svatošová. 

Také pražský magistrát měl u Sberbank vysokou sumu: 780 milionů korun. Účet již město vypovědělo. "V předvečer invaze na Ukrajinu jsme převedli veškeré volné prostředky v objemu 620 milionů korun do jiných bank. V té samé době jsme vypověděli spořicí účet, kde zbývalo 160 milionů korun, které jsme nemohli okamžitě převést. Jedná se o dvě promile finančních prostředků hlavního města. Jejich další osud aktivně řešíme s ministerstvem financí a ČNB," řekl pro ČTK náměstek primátora Pavel Vyhnánek (Praha sobě).

Spolupráci se Sberbank podle Vyhnánka navázalo minulé vedení magistrátu. "Pravděpodobně šlo o důsledek situace, kdy řada bank na českém trhu odmítala přijímat depozita. S ohledem na možná geopolitická rizika jsem již před delší dobou inicioval revizi této spolupráce. To vedlo loni například ke stažení dlouhodobých depozit města," dodal Vyhnánek.

Klientem banky byl také Jihomoravský kraj. "Podařilo se nám prostředky z běžného účtu kraje u Sberbank stáhnout, zůstala tam provozní tisícikoruna. Prostředky na spořicím účtu byly také vypovězeny, taktéž až na provozní tisícikorunu. Online banking systém Sberbank potvrdil, že žádost o uvolnění zůstatku ze spořicího účtu byla přijata ke zpracování a vypovězené prostředky nám budou převedeny ke dni 28. března 2022," uvádí mluvčí Jihomoravského kraje Alena Knotková. Doplnila, že likvidita kraje a investiční akce nebudou danou situací ohroženy.

V pondělí mluvčí online deníku Aktuálně.cz řekla, že jihomoravský účet u Sberbank byl podobně jako v případě Vysočiny dědictvím po německé bance Volksbank.

V úterý však vyšlo najevo, že účet byl založen mnohem později - až v roce 2015, kdy byl hejtmanem Michal Hašek (ČSSD). Ten se přitom netajil svými sympatiemi k ruskému režimu a nechal se fotografovat s ruskou nacionalistickou skupinou Noční vlci.

"Rada kraje v březnu 2015 uložila krajskému úřadu provést průzkum u bank se sídlem v ČR s bilanční sumou za rok 2013 vyšší než 50 miliard korun za účelem zhodnocení dočasně volných finančních prostředků a diverzifikace rizika. Na základě výsledků průzkumu schválila Rada JMK v květnu 2015 spolupráci se Sberbank CZ," napsala Aktuálně.cz mluvčí Alena Knotková.

Podle právníka Jana Langmaiera si "zasažená" města a kraje budou muset počkat na své peníze výrazně déle než běžní klienti, kteří mají vklady pojištěné. A otázkou je, zda svoje finance dostanou vůbec zpět v plné výši.

"Po vyplacení pojištěných vkladů totiž likvidátor začne zjišťovat a sepisovat informace o těchto vkladech, začne zjišťovat a sepisovat majetek a aktiva banky a připravovat jejich prodej. Pravděpodobně bude vyhlášeno insolvenční řízení, kam si věřitelé budou přihlašovat své pohledávky. Takový proces se může táhnout několik let. A to zvlášť ve chvíli, kdy se jedná o pád středně velké banky s bilanční sumou zhruba 80 miliard korun. Přičemž pojištěné vklady činí necelých 30 miliard," dodává Jan Langmeier, advokát a insolvenční správce se zvláštním povolením.

Kroky k odnětí bankovní licence Sberbank CZ v pondělí oznámila Česká národní banka kvůli zhoršení likviditní situace banky v souvislosti s významným odlivem vkladů. Lidé i firmy ve velkém už od čtvrtka rušili účty, a to kvůli eskalaci rusko-ukrajinského konfliktu. Banka je totiž napojena na ruskou Sberbank, která je nyní na sankčním listu Evropské unie i Spojených států. 

 

Právě se děje

Další zprávy