Sberbank musela zavřít české pobočky kvůli "agresivitě". Firmy i lidé u ní ruší účty

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
Aktualizováno 25. 2. 2022 16:15
Sberbank uzavřela všechny své pobočky. Zaměstnanci banky údajně čelili i "agresivním útokům" klientů. Od rána lidé i firmy ve velkém ruší u této banky účty a vybírají peníze kvůli ruskému útoku na Ukrajinu. Bance se nedaří uklidňovat klienty vyjádřením, že má vídeňskou centrálu.

Banka musela podle mluvčí uzavřít všech svých 24 poboček kvůli údajné "zvýšené agresivitě klientů", kteří dávali najevo jak nevoli s ruskou invazí na Ukrajinu, tak kvůli nedostatku hotovosti v bankomatech banky. "Musíme své zaměstnance ochránit, proto jsme se rozhodli dnes uzavřít všechny pobočky. Zítra zase otevřeme," uvedla mluvčí Radka Černá.

Potvrdila, že od rána banka zaznamenala zvýšený výběr hotovosti z bankomatů, v některých hotovost došla. Například v brněnské pobočce Sberbank v Heršpické ulici se dav klientů snažil na poslední chvíli vybrat z bankomatů peníze, personál proto požádal o asistenci strážníky, řekl ČTK jejich mluvčí Jakub Ghanem. 

Některé české firmy kvůli ruské invazi na Ukrajinu už od včerejška vyhlašují bojkot služeb banky Sberbank CZ. "Mezi naše obchodní partnery patří i ruská Sberbank. Silně doporučujeme našim poradcům a pobočkám tuto banku přestat okamžitě využívat, doporučovat a zprostředkovávat," uvedl pro Aktuálně.cz Petr Borkovec, ředitel finanční skupiny Partners.

Doplnil, že zároveň banku vyjímá z bonusového odměňování. Každý poradce firmy je v případě dosažení určitého limitu odměňován na základě sjednaných smluv. Pokud mezi nimi budou smlouvy uzavřené se Sberbank, do bonusů se nezapočítají. 

"Také spravujeme miliardy korun v našich fondech a určitě se postaráme o to, aby nepomáhaly ruské válečné mašinerii a Putinovi. Zbavili jsme se akcií právě Sberbank, Lukoil a ETF," dodal Borkovec. 

Leták vyvěšený na pobočce Sberbank v Praze.
Leták vyvěšený na pobočce Sberbank v Praze. | Foto: Jakub Plíhal

Podobně zareagovala společnost Broker Consulting. "Klienti i konzultanti vždy volí nejbezpečnější a jistá řešení s ohledem na aktuální situaci. Jde také o přirozený výběr. My navíc doporučujeme Sberbank nevyužívat a nezprostředkovávat," uvedl ředitel odboru marketingu a komunikace této společnosti Jan Lener.

Ondřej Tesař ze společnosti Epic PR uvedl, že firma zruší účet u Sberbank. "Rozhodli jsme se tak hned po zahájení ruského útoku na Ukrajinu. Nedovedeme si představit, že bychom nadále jakýmkoliv způsobem podporovali cokoliv spojeného s ruským státem. Naopak vymýšlíme, jak aktivně pomoci lidem na Ukrajině, například finančně," řekl Tesař. 

Podle něj je teď ukončování spolupráce s ruskými firmami v plném proudu, a to včetně PR branže. "Vedle vyjádření občanských postojů tím mnoho subjektů řeší také reputační riziko. Kdo nezareaguje včas, může v blízké budoucnosti zaznamenat negativní body v podobě odlivu dalších zákazníků nebo zaměstnanců," míní Tesař. 

Hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich na Twitteru oznámil, že úřad stahuje peníze z účtů u Sberbank a ruší je. Ke stejné reakci vyzval také Martin Strnad, předseda děčínských Pirátů: "Kdo tam má nějaké peníze, převeďte je prosím jinam," napsal na sociální síti. 

Mluvčí banky Radka Černá v souvislostí s tím uvedla, že Sberbank CZ analyzuje stávající situaci. "Naším hlavním cílem je poskytovat služby a servis našim klientům na úrovni a v rozsahu jako doposud a zajistit co nejlepší fungování banky," řekla ČTK. Stoprocentním vlastníkem banky je Sberbank Europe, tedy evropská finanční instituce s evropskou bankovní licencí. Má 24 poboček a zhruba 120 tisíc klientů.

V Praze strážníci podle mluvčí Ireny Seifertové dopoledne asistovali na pobočkách na náměstí I. P. Pavlova a v ulici Na Příkopech. "Z obou poboček přišla od zaměstnanců žádost o pomoc s nespokojenými klienty. Strážníci na místě situaci uklidnili a následně si dohled opět převzala ostraha banky," uvedla Seifertová.

U tří pražských poboček Sberbank monitorovali situaci také policisté. Mluvčí Violeta Siřišťová ČTK řekla, že důvodem bylo oznámení od pracovníků banky, že se obávají agrese ze strany klientů. Zasahovat policisté podle ní ale nemuseli.

Okolo 12:30 čekala před pobočkou Sberbank na I. P. Pavlova v Praze asi desítka lidí, což podle pracovnice pobočky o polední přestávce není obvyklé. "Obvykle je tu nejvýše jeden člověk," podotkla. Čekající většinou chtěli převést peníze. "Chci převést peníze jinam. Z principu," řekl ČTK čekající muž.

V nedávné době uvedlo vedení banky, že vidí v Česku potenciál s tím, že v budoucnu počet klientů poroste až k 200 tisícům. Nyní však bude banka naopak muset řešit velký odliv klientů. Jak uvedl web Měšec.cz, nyní je reputace Sberbank vlivem války vyvolané Ruskem pryč. "Přestože jde o 'českou' či 'rakouskou' banku, skutečným majitelem obou bank je ruská PAO Sberbank Rossia a právě do ní míří zisky ze všech jejích dceřiných společností v Evropě," uvádí finanční server. 

Zda situaci v Sberbank sleduje Česká národní banka (ČNB) její mluvčí Markéta Fišerová uvedla, že ČNB postupuje při výkonu dohledu v oblasti bankovnictví v souladu a v mezích zákonů, zejména pak zákona o České národní bance a zákona o bankách. "Z nich vyplývá povinnost zachovávat při výkonu dohledu mlčenlivost, a proto se ke konkrétním dohlíženým institucím nevyjadřujeme," uvedla Fišerová.

Z ruských bank na českém trhu působí také Expobank, jejímž hlavním akcionářem je od roku 2014 ruský finančník Igor Kim. "Nezaznamenali jsme zatím žádné komplikace. Ani nevím, proč by nějaké měly být. Jsme českou bankou s 31letou tradicí, sídlíme v Praze, vede ji české představenstvo a většinu klientely tvoří Češi a české firmy," řekl Aktuálně.cz mluvčí banky Jakub Švestka. 

 

Právě se děje

Další zprávy