Experti: Česko s uzavřenými hranicemi dlouho nevydrží. Potřebujeme cizí mozky i ruce

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
31. 3. 2020 6:09
Jak dlouho by měly zůstat české hranice uzavřeny a proč? A jaký dopad by na tuzemskou ekonomiku mělo, kdyby zůstaly uzavřené dlouhodoběji? On-line deník Aktuálně.cz oslovil odborníky z oblasti průmyslu, zemědělství, obchodu i cestovního ruchu, kteří nastínili, jakým směrem se české hospodářství kvůli koronaviru může vydat.
Finanční krize v roce 2008. Ilustrační snímek.
Finanční krize v roce 2008. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Raiffeisenbank

"Vzhledem ke stále značné nejistotě, která začíná u blíže neurčeného termínu ukončení nouzového stavu v Česku, celonárodní karantény, omezení pohybu osob přes hranice a koneckonců i obnovení výuky ve školách a končí u stále velmi obtížně předvídatelného dopadu na ekonomiku a zaměstnanost, budeme i nadále pracovat spíše se scénáři pravděpodobného vývoje," shrnuje v aktuální analýze Raiffeisenbank působení omezení ekonomka Helena Horská.

  • "Podle základního scénáře očekáváme vrchol šíření nákazy do Velikonoc (polovina dubna). Následovat by mělo postupné odvolávání omezení a kola české ekonomiky by se měla začít znovu roztáčet. Přesto od české ekonomiky, podobně jako v eurozóně, očekáváme v druhém čtvrtletí propad na dno, když zaznamená meziroční pokles HDP o 9 až 10 procent," odhaduje ekonomka. Za celý rok očekává propad tuzemské ekonomiky mírně přes pět procent.

Mezi nejvíce zasažené sektory bude podle ní nejspíše patřit maloobchod - vyjma potravin, léků a drogistického zboží, kde naopak může dojít k růstu tržeb. Dále prodej automobilů, turistika, doprava, kultura a sport, pohostinství a ubytování, wellness, eventové či vzdělávací agentury.

  • Alternativní scénáře podle Horské počítají s dalším prodloužením restriktivních opatření vlády. "Čím déle budou trvat, tím větší ekonomické důsledky budou mít. V případě prodloužení celonárodní karantény do května by způsobila dvouciferný propad produktu ekonomiky po dobu minimálně dvou čtvrtletí," doplňuje ekonomka.
 

Právě se děje

Další zprávy