Experti: Česko s uzavřenými hranicemi dlouho nevydrží. Potřebujeme cizí mozky i ruce

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
31. 3. 2020 6:09
Jak dlouho by měly zůstat české hranice uzavřeny a proč? A jaký dopad by na tuzemskou ekonomiku mělo, kdyby zůstaly uzavřené dlouhodoběji? On-line deník Aktuálně.cz oslovil odborníky z oblasti průmyslu, zemědělství, obchodu i cestovního ruchu, kteří nastínili, jakým směrem se české hospodářství kvůli koronaviru může vydat.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: iStock

ČSOB

"Uzavření hranic je s ohledem na šíření koronaviru logickým krokem. Cenou za toto rozhodnutí je zastavení pohybu lidí přes hranice, které v kombinaci s dalšími restrikcemi v cestovním ruchu prakticky tuto část ekonomiky dočasně umrtvilo," potvrzuje ekonom ČSOB Petr Dufek. "Nejde však jen o turisty, ale i o zaměstnance, kteří mohou v některých odvětvích a firmách na čas chybět. Na druhou stranu, zvýšení nezaměstnanosti se asi i přes masivní plánovanou státní pomoc nevyhneme, takže se na trhu práce může situace změnit rychle ve prospěch firem," dodává pro Aktuálně.cz.

  • "Čím déle budou opatření na hranicích trvat, tím větší bude tlak na přizpůsobení domácí ekonomiky. Předpokládám, že hranice budou uzavřeny déle, než budou trvat jiná radiální domácí opatření, takže se například cestovní ruch bude muset více soustředit na domácí poptávku. A samozřejmě nejenom cestovní ruch, ale jistou deglobalizaci mohou zažít i průmyslové firmy zvyklé nakupovat komponenty po celém světě," popisuje ekonom.

"Jakkoliv je tato situace extrémní, v některých oborech se přece jen rozšiřují možnosti podnikání právě na domácím poli. Vlajkovou lodí této změny je jednoznačně prodej takřka čehokoliv přes internet," doplňuje Dufek.

  • "Jak dlouho to vše může trvat? To snad nedokáže v tuto chvíli žádný ekonom zodpovědně říct, když je nákaza v Evropě a v USA teprve ve fázi náběhu. Bylo by to stejně na vodě jako říct, o kolik česká ekonomika v letošním roce poklesne," připomíná Dufek z ČSOB.
 

Právě se děje

Další zprávy