Experti: Česko s uzavřenými hranicemi dlouho nevydrží. Potřebujeme cizí mozky i ruce

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
31. 3. 2020 6:09
Jak dlouho by měly zůstat české hranice uzavřeny a proč? A jaký dopad by na tuzemskou ekonomiku mělo, kdyby zůstaly uzavřené dlouhodoběji? On-line deník Aktuálně.cz oslovil odborníky z oblasti průmyslu, zemědělství, obchodu i cestovního ruchu, kteří nastínili, jakým směrem se české hospodářství kvůli koronaviru může vydat.
Rodinná dovolená, ilustrační foto
Rodinná dovolená, ilustrační foto | Foto: Shutterstock

Hospodářská komora ČR

"Zdraví a životy chrání vláda svými opatřeními, včetně nařízení zastavit řadu ekonomických činností. To je nutné respektovat, a bude-li nutné opravdu ponechat uzavřené hranice, tak to musí říct epidemiologové a následně vláda, nikoliv odboráři, jak jsme toho byli v posledních dnech svědky, když požadovali zastavit na 14 dní veškerou výrobu v zemi," říká pro Aktuálně.cz hlavní analytička Hospodářské komory Karina Kubelková.

  • "Potřebujeme, aby všechny výroby, které budou mít jen trochu odbyt, aby dále pracovaly. Samozřejmě za podmínky dodržování všech bezpečnostních opatření, která jsou doporučená hygieniky," dodává.

Co se týká dopadů na ekonomiku při dlouhodobém uzavření hranic, přímo a nejrychleji je i podle Kubelkové pocítí především cestovní ruch a všechna na něj napojená odvětví.

"Celkový objem výdajů za cestovní ruch tvořený zahraničními návštěvníky v ČR činil v roce 2018 podle posledních dostupných dat 168,5 miliardy korun. O tuto částku ročně přijdeme. Celkem 83 miliard korun Češi utratí za pobyty v zahraničí, je pravděpodobné, že část dovolených Čechů v zahraničí bude nahrazena dovolenými v ČR, nicméně výpadek bude citelný. Navíc nižší příjmy obyvatel budou mít pravděpodobně vliv i na nižší útraty na dovolených v ČR, případně část obyvatel může dovolenou letos vynechat a zůstat například jen na chatě," vypočítává analytička.

  • "Vyčíslit již vůbec nejdou další dopady uzavření hranic - nebude možné realizovat celou řadu kontraktů, finalizovat zakázky u objednatele, vysílat zaměstnance do zahraničí, dojde k omezení spolupráce na vědecko-výzkumných projektech, na výuce, firmy budou jen velmi obtížně schopné vstupovat na nové trhy a další a další dopady," dodává za Hospodářskou komoru Kubelková.
 

Právě se děje

Další zprávy