Experti: Česko s uzavřenými hranicemi dlouho nevydrží. Potřebujeme cizí mozky i ruce

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
31. 3. 2020 6:09
Jak dlouho by měly zůstat české hranice uzavřeny a proč? A jaký dopad by na tuzemskou ekonomiku mělo, kdyby zůstaly uzavřené dlouhodoběji? On-line deník Aktuálně.cz oslovil odborníky z oblasti průmyslu, zemědělství, obchodu i cestovního ruchu, kteří nastínili, jakým směrem se české hospodářství kvůli koronaviru může vydat.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: iStock

Asociace hotelů a restaurací ČR

Modelové studie s konkrétními čísly ohledně budoucího vývoje v Česku nastínila rovněž Asociace hotelů a restaurací ČR.

  • V případě trvání současných vládních omezení do konce dubna a uzavření hranic do konce května spotřeba cestovního ruchu, tedy poptávka návštěvníků, kteří tráví dovolenou v Česku, podle asociace klesne o 142 miliard korun. Přímo bude ohroženo zhruba 173 000 plných pracovních úvazků.
  • Pokud by omezení proti šíření nákazy pokračovala do konce června a hranice zůstaly uzavřené do konce srpna, spotřeba cestovního ruchu se propadne o 202 miliard korun. Ohroženo bude 246 000 pracovních míst.

Prezident AHR Václav Stárek podle agentury ČTK upozornil na to, že je nyní nutné udržet podnikání, aby bylo schopné se po uvolnění omezení co nejrychleji vzpamatovat.

Stát by měl živnostníkům i firmám poskytnout úlevy na daních, příspěvky na mzdy, daňové prázdniny pro rozjezd cestovního ruchu, úhrady mezd a odvodů na zaměstnance. "Nejde pouze o překonání období platnosti současných krizových opatření, ale i následné období, kdy budou podnikatelé začínat od nuly a mnohdy i se ztrátami," dodal Stárek.

 

Právě se děje

Další zprávy