Úřad práce: pracovníci pro Hyundai budou

David Koubek
20. 12. 2005 7:00
Frýdek-Místek/Kolín - Na 3500 lidí by mělo pracovat v nošovické továrně Hyundai. Najdou se v kraji, nebo je bude firma "verbovat" podobně složitě, jako tomu bylo v kolínské TPCA?

"Předpokládáme, že většinu dáme dohromady z našeho územního obvodu, případně z lokalit kolem z Ostravska, Karvinska nebo Novojičínska," věří ředitel frýdeckomísteckého úřadu práce Libor Černý.

Moravskoslezský kraj si od korejské automobilky, která nejspíš vyroste v Nošovicích, slibuje snížení téměř čtrnáctiprocentní nezaměstnanosti v regionu. V samotné automobilce by měly najít práci tři a půl tisíce lidí a další tisíce v dodavatelských firmách. Odhady se pohybují mezi deseti a dvaceti tisíci.

TPCA: zaměstnanci z daleka

Tři tisíce zaměstnanců dnes pracují také v podobném podniku: v kolínské automobilce TPCA. Ta měla ale s naplněním stavů potíže.

"Na základě nasazených podmínek uspělo velmi málo uchazečů o zaměstnání z našeho úřadu práce," uvedl ředitel kolínského úřadu práce Josef Blecha.

Nábor na nové pracovníky proto dělala automobilka na Mostecku i na severní Moravě, přestože na Kolínsku v té době byla desetiprocentní nezaměstnanost a 4500 nezaměstnaných.

"K získání zaměstnanců odjinud jim pomohlo i to, že v Kolíně se staví 800 nových bytů jen pro lidi z automobilky," dodává Blecha. Dnes je na Kolínsku nezaměstnanost "jen" 7,5 procenta i díky dalším firmám, které v regionu otevřely své provozy. Blecha nicméně přiznává, že v Kolíně pracují i cizinci.

Vrátí se Ostraváci z Kolína?

Jeho frýdeckomístecký protějšek Libor Černý věří, že většina lidí přijatých do Hyundai by měla být z řad místních nezaměstnaných: "Narozdíl od Kolína na severní Moravě a na Frýdeckomístecku je situace diametrálně odlišná. Momentálně máme v evidenci 14280 uchazečů o zaměstnání a míra nezaměstnanosti je 11,49 procenta."#reklama

Podle listopadové statistiky je míra nezaměstnanosti v celém moravskoslezskému kraji 13,7 procenta a práci hledá téměř 90 tisíc lidí. A přímo na místě? V Nošovicích zatím hledá práci 38 lidí, v sousedních Nižních Lhotách 14.

Podle Libora Černého jsou ale lidé v regionu zvyklí za prací jezdit. "Několik desítek lidí od nás dojíždí i do kolínské TPCA," říká Černý.

Tisk už dříve přinesl informace, že lidé z Ostravska, kteří odešli za prací do středních Čech, se v případě stavby nového závodu korejské automobilky chtějí ucházet o práci u Hyundai.

 

Právě se děje

Další zprávy