Kraj už vykupuje v Nošovicích pozemky

vid
19. 12. 2005 17:19
Ostrava – Moravskoslezský kraj začal v Nošovicích vykupovat domy a pozemky. První převody peněz dnes podepsal hejtman Evžen Tošenovský.

Zda postaví továrnu v Nošovicích, se má korejská automobilka Hyundai podle kraje rozhodnout do konce roku. V lednu by už měl kraj být vlastníkem pozemků a měla by začít výstavba průmyslové zóny.

PŘEČTĚTE SI: Nošovické kysané zelí: Konec značky?

Hyundai už kreslí plány

Pokud by se automobilka rozhodla továrnu v Nošovicích nestavět, kraj by zónu připravil pro jiné investory. Hyundai už ale má hotové i plány, kde by měl závod stát, kde povede silnice a kudy se do areálu bude vjíždět (PODÍVEJTE SE NA PLÁNEK).

Krajský úřad vykupuje v první etapě 105 hektarů a 11 domů celkem za 207 milionů korun. Většinu peněz dá stát, 5 milionů půjde z krajské pokladny.

"Peníze lidé dostanou do konce roku, někteří z nich už před Vánocemi, státní prostředky k tomu uvolněné se totiž ještě letos musejí vyčerpat," upřesnil hejtman.

O výkupu pozemků a 9 domů pro další etapu rozhodne stát nejspíš v polovině ledna. Měl by na ně dát přes 330 milionů korun.

Další miliardy na silnice a železnice

Přes půl miliardy na pozemky však není jediná částka, kterou stát regionu přispěje, pokud zde Hyundai svou továrnu postaví. Dalších 15 miliard má dát podle prohlášení kraje na zlepšení silnic a další údajně desítky miliard na železnici.

Vybudovat se má kromě modernizace železničního koridoru také rychlostní komunikace R 48 z Frýdku-Místku až na polskou hranici a navazující silnice 11 z Třanovic na hranici se Slovenskem.

Jak by měl vypadat areál automobilky Huyndai v průmyslové zóně v Nošovicích (zdroj: Moravskoslezský kraj)
Jak by měl vypadat areál automobilky Huyndai v průmyslové zóně v Nošovicích (zdroj: Moravskoslezský kraj) | Foto: Aktuálně.cz

PODÍVEJTE SE TAKÉ NA VELKÝ PLÁNEK

 

Právě se děje

Další zprávy