Stát nabízí Hyundai 1,5 mil. na člověka

vid, ČTK
6. 12. 2005 10:42
Kutná Hora/Praha - Pokud Hyundai skutečně postaví továrnu na severu Moravy a pokud ji stát opravdu zvýhodní podobně jako dříve koncern TPCA, získá automobilka hodně.
Foto: Aktuálně.cz

Zástupci korejské společnosti měli už v pátek přiletět do Česka vyjednávat o podmínkách výstavby závodu a o výkupu pozemků. Podle agentury CzechInvest to však není jisté - management Hyundai zatím cestu odložil kvůli špatnému počasí.

Co bude za miliardy

Počítat se však dá už nyní. Podle pondělního prohlášení ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana by se celkové pobídky pro Hyundai měly pohybovat kolem 15 procent investice. Světová sedmička ve výrobě automobilů se chystá proinvestovat ve střední Evropě nejméně 30 miliard korun, podle některých informací až 40 miliard.

Stát by tedy podle Urbanova prohlášení vydal na další automobilku nejméně 4,5 miliardy korun. Neboli milion a půl na každého z plánovaných 3000 zaměstnanců továrny. Dalších 9 tisíc pracovních míst má ovšem následně vzniknout v dodavatelských firmách.

Co všechno by stát mohl "pro" Hyundai za tyto miliardy udělat?

Kromě daňových úlev slibuje urychlit výstavbu některých cest - například v případě Nošovic silnice na Žilinu. Stejně jako u Kolína nabízí i pomoc s výstavbou bytů, investicemi do školství nebo zdravotnictví. Avšak sociální demokraté uvažují i o přímých dotacích - například finační podpoře na jedno vytvořené pracovní místo.

Vláda už také oznámila, že dá až 1,5 miliardy korun na výkup pozemků, pro budoucí automobilku.

Zelináři čekají

Na přílet korejské delegace vedle vládních vyjednavačů čekají i ti rolničtí. Místo, které si Hyundai vyhlédla jako nejvýhodnější, zatím blokujují zemědělci, kteří pěstují na polích u Nošovic zelí. S podmínkami, které jim nabídnul kraj výměnou za to, že se své půdy vzdají, se odmítají smířit.

Více o sporu o pozemky ČTĚTE ZDE.

Korejská automobilka ovšem právě o zónu v Nošovicích velmi stojí. Je to totiž nejblíže závodu sesterské automobilky Kia u slovenské Žiliny. Vedení Moravskoslezského kraje už dokonce slíbilo stotisícovou kompenzaci celkem 410 rodinám z Nošovic a Nižní Lhoty.

Kromě Nošovické průmyslové zóny lhoty by přicházely v úvahu ještě lokality v Mošnově u Nového Jičína a v Dolní Lutyni mezi Bohumínem a Karvinou. Podle Urbana bude jedna z nich nejpozději do konce roku připravena.

Pro Hyundai přicházejí v úvahu tři průmyslové zóny na Ostravsku
Pro Hyundai přicházejí v úvahu tři průmyslové zóny na Ostravsku | Foto: Supermapy.cz

Díky vyhlídkám na růst prodejů vozů Hyundai ve světě dnes posílily akcie jihokorejské automobilky na svou historicky nejvyšší hodnotu. Firma vyvezla rekordní počet aut a na domácím trhu prodala nejvíce aut za posledních dva a půl roku.

Hyundai i její sesterská Kia oznámily, že v příštím roce chtějí i díky zahraniční poptávce prodat o 17 procent více aut než letos.

Více o plánech automobilek ČTĚTE ZDE.

 

Právě se děje

Další zprávy