Tisíce sportovců díky sparťanu Lafatovi letos ušetří na daních

Pavel Hejkrlík
23. 3. 2018 16:12
Na 2500 sportovců může nově při danění svých příjmů využívat vyšší výdajový paušál a tak ušetřit. Finanční ředitelství očekává, že vrátí daně ve výši 120 milionů korun.
Daňové přiznání. Ilustrační foto.
Daňové přiznání. Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Praha - Sportovci s živnostenským oprávněním letos prvně odvedou na daních méně než v minulosti. Podle loňského rozhodnutí Nejvyššího správního soudu mohou při danění svých příjmů využívat vyšší výdajový paušál ve výši 60 procent.

Navíc ti, kdo v minulosti danili podle paušálu ve výši 40 procent, mohou po finanční správě žádat přeplatky na daních, a to až tři roky zpět. Podle původního odhadu by se změna měla dotknout asi 2500 sportovců, přičemž Generální finanční ředitelství počítá, že zpětně bude muset hráčům vyplatit sumu v celkové výši kolem 120 milionů korun.

"Správce daně do této chvíle vyřídil 166 žádostí a vyplatil přibližně 42,5 milionu korun," uvedl Lukáš Heřtus z tiskového oddělení Generálního finančního ředitelství. Žádosti o vratky, které stále běží, úřad neeviduje. Je pravděpodobné, že počet žádostí letos po datu odevzdání daňového přiznání ještě vzroste, protože někteří sportovci budou nárokovat přeplatky až nyní v rámci podání dodatečných daňových přiznání.

Celou kauzu odstartoval případ fotbalisty pražské Sparty Davida Lafaty. Ten v letech 2011 a 2013 danil své příjmy jako živnostník ve vyšším tarifu. Berní úředníci mu za to tehdy vyměřili více než milionovou pokutu, kterou musel na daních doplatit. Tu následně potvrdil i Krajský soud v Českých Budějovicích. Lafata se proti tomu odvolal a Nejvyšší správní soud mu dal loni v červenci za pravdu.

Peníze ale bude Finanční správa vracet jen těm s živnostenským listem. Finanční úřady přitom v minulosti sportovce odrazovaly od toho, aby si udělali živnostenský list. Ti, kteří odváděli daně jako vykonavatelé svobodného povolání a finančním úřadům zaplatili více než živnostníci, tyto peníze zpět nedostanou.

 

Právě se děje

Další zprávy