Tesla investovala miliardy do bitcoinu. Brzy s ním chce zákazníkům umožnit platit

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 8. 2. 2021 17:54
Automobilka Tesla oznámila, že investovala do bitcoinu 1,5 miliardy dolarů (asi 32 miliard Kč). Sdělila to akciové burze v pravidelné výroční zprávě. Uvedla také, že v blízké budoucnosti nabídne zákazníkům možnost platit za její elektrovozy a další výrobky prostřednictvím této digitální měny. Bitcoin se v reakci vyšplhal na své rekordní maximum.
Elon Musk, šéf automobilky Tesla a vesmírné společnosti SpaceX
Elon Musk, šéf automobilky Tesla a vesmírné společnosti SpaceX | Foto: Reuters

Na burze Bitstamp se bitcoin před 14:30 SEČ prodával za téměř 44 000 dolarů a přidával 14 procent. 

Tesla ke svému kroku uvedla, že rozhodnutí je součástí její širší firemní investiční politiky. Cílem tohoto kroku má být diverzifikovat a maximalizovat návratnost hotovosti. Zdůraznila také, že hodlá "čas od času nebo dlouhodobě získávat a držet digitální aktiva."

Spoluzakladatel americké automobilky Tesla Elon Musk se o růst bitcoinu postaral už koncem ledna, když na svůj twitterový účet umístil hashtag #Bitcoin se zašifrovaným komentářem "Viděno zpětně, bylo to nevyhnutelné". Největší digitální měna následně přidala 20 procent.

Podle ředitele společnosti Bitstock.com Martina Stránského může cena nejznámější kryptoměny v nejbližších dnech nadále stoupat k hranici 50 000 USD. "Růstu pomáhají podobné zmínky známých investorů, které zvyšují důvěru v bitcoin. Zároveň je patrný i výrazný nárůst poptávky v Česku, který je proti prosinci více než dvojnásobný," řekl.

Bitcoin od začátku roku posílil o téměř 50 procent. Loni jeho hodnota stoupla o 300 procent. Dnes zdražují i méně rozšířené kryptoměny jako ethereum nebo XRP, které mají tendenci bitcoin následovat.

Růst ceny bitcoinu není zdaleka to jediné, s čím je v těchto dnech skloňováno jméno amerického miliardáře Muska. Podnikatel v minulých dnech například svými komentáři na Twitteru ovlivnil ceny akcií některých firem. Tweetoval třeba o akciích on-line prodejce designových a ručně vyráběných věcí Etsy, které pak vystoupily na rekord. 

Musk, jehož Tesla v posledním roce posílila na burze o stovky procent, se vyjádřil například i k prudkému růstu ceny akcií firmy Gamestop. Připisuje se mu ale i skokový růst kurzu digitální měny dogecoin, když (opět na na Twitter) umístil obrázek psího časopisu. Na logu této digitální měny je také pes.

Video: Elon Musk se rozdováděl v Číně. Tančil na pódiu, letělo i sako

Elon Musk se rozdováděl v Číně. Tančil na pódiu, letělo i sako | Video: Reuters
 

Právě se děje

Další zprávy