Cena Bitcoinu se za jediný den propadla o 13,40 procenta, loni se zčtyřnásobila

ČTK ČTK
11. 1. 2021 7:52
Cena digitální měny bitcoin v pondělí výrazně propadla, klesla až na 33 542 dolarů (přes 721 000 Kč). Vlivem výnosů amerických vládních dluhopisů roste dolar. Kolem 06:50 SEČ se podle webu Coinweb obchodoval bitcoin za 34 747,02 dolarů. Za den to byl pokles o 13,40 procenta.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

"Ještě se musí stanovit, zda se jedná o začátek korekce. Vidíme ale, že parabolická křivka se narušila, takže by mohlo jít o korekci," konstatoval Vijay Ayyar ze singapurské kryptoměnové burzy Luno.

Loni se cena bitcoinu zhruba zčtyřnásobila, v pátek se tato kryptoměna přiblížila hranici 42 000 dolarů. Bitcoin v poslední době těží hlavně z poptávky ze strany větších investorů. Významně mu pomáhá i politika centrálních bank a tisk dalších peněz pro boj s koronavirovou krizí, což vyvolává obavy ze zrychlení tempa růstu inflace.

Bitcoin zažil prudký růst už v roce 2017, kdy se jeho cena vyšplhala na téměř 20 000 dolarů. V následujícím roce však bitcoin zažil strmý pád a jeho cena se ocitla až v blízkosti 3000 dolarů. Skeptici podle serveru CNBC tvrdí, že situace se nyní opakuje, a označují bitcoin za spekulativní investici, která nemá žádnou vnitřní hodnotu. Zastánci bitcoinu však upozorňují, že nynější vývoj se liší tím, že měnu začali nakupovat rovněž institucionální investoři.

 

Právě se děje

Další zprávy