Nokia a Microsoft zavádí výuku mobilních aplikací

Adam Fiala
28. 3. 2012 6:28
Společnosti si budují novou generaci vývojářů mobilních aplikací pro své operační systémy
Foto: THETECHBLOCK.COM

Microsoft a Nokia se podělí o náklady a podpoří výuku tvorby mobilních aplikací na univerzitě Aalto ve Finsku. Mají zájem na tom, aby se vývojáři aplikací dokázali přizpůsobit programovacím možnostem operačního systému Windows Phone.

Každá ze společností poskytne dvanáct milionů dolarů. Aby to bylo fér, vedle Windows Phone navíc zbude místo i na nějaký seminář o operačním systému Symbian a Series 40, které Nokia používala. AppCampus bude mezinárodním projektem pro studenty z širého světa. Škola získala důvěru Microsoftu a Nokie tím, že z ní vzešla spousta nadějných začínajících podniků. Své brány by měl výukový program otevřít v květnu.

Jak porazit Apple a Google

Výchova vlastních podporovatelů je logická, konkurence na trhu mobilních přístrojů je totiž tvrdá. První dvě místa zabírají Apple se svými iPhony a všemožné přístroje s operačním systémem Android. Microsoft se musí hodně snažit, aby prosadil svou verzi operačního systému. Spolu s Nokiou a masivní reklamou, která není k přehlédnutí ani v Čechách, se mu podařilo zviditelnit Windows Phone prostřednictvím řady mobilních telefonů Nokia Lumia.

Úspěšná série Nokia Lumia

Nokia 800 jako dražší model se neprodává tolik co Nokia Lumia 710. Oba však sklidily v recenzích pochvaly. Na letošním CES představili další produkt vzájemné spolupráce - Nokii Lumii 900, který by mohl do prodeje v zahraničí dorazit začátkem dubna, navíc s tamní podporou vysokorychlostního internetu 4G. Smartphony bez správných aplikací však postrádají část své funkčnosti. Atraktivitu Windows Phone tak může jednoznačně zvýšit strategie podpory tvorby aplikací.

 

Právě se děje

Další zprávy