Asus a Acer mění netbooky za tablety

tl
12. 9. 2012 6:41
Acer a Asus končí s netbooky. Soustředit se chtějí na tablety s Windows 8
ASUS EEE PC 1005HA černý: Mini notebook Intel Atom N270, 10" LED 1024x600, RAM 1GB, 250GB, WiFi, BlueTooth, Webkamera, 6-čl. baterie, Windows 7 Starter Edition (1005HA-BLK025S)
ASUS EEE PC 1005HA černý: Mini notebook Intel Atom N270, 10" LED 1024x600, RAM 1GB, 250GB, WiFi, BlueTooth, Webkamera, 6-čl. baterie, Windows 7 Starter Edition (1005HA-BLK025S) | Foto: Alza.cz

O netbooky, malé přenosné počítače s nízkým výkonem, přestává být zájem a čím dál více firem od jejich výroby odstupuje. Výrobu dalších modelů už ukončily Dell, Samsung a Toshiba, nyní se k nim přidávají už i Asus a Acer, jejichž netbooky v současnosti tvoří více než polovinu celkové nabídky těchto malých přístrojů.

První netbooky se začaly objevovat už v roce 2007 a několik let se těšily vysoké popularitě. Oblíbené byly především díky svým kompaktním rozměrům, malé váze a nízké ceně. Pro mnoho lidí tak tvořily a stále tvoří ideální zařízení na cesty. Jejich hlavní nevýhodou je ale nízký výkon, kvůli čemuž je v poslední době z trhu vytlačují výkonnější tablety a ultrabooky.

V kurzu jsou tablety s novými Windows

Acer i Asus se po ukončení výroby netbooků chtějí soustředit zejména na výrobu nových tabletů s operačním systémem Windows 8, od nichž očekávají, že budou v budoucnu výnosnější než malé a nevýkonné notebooky.  Obě firmy doprodají své poslední zásoby netbooků, s výrobou nových už ale nepočítají. Jediné společnosti, které zatím ukončení výroby netbooků neplánují, jsou Lenovo a Hewlett-Packard.

Konec netbooků bude mít vliv i na společnost Intel, která dodává většinu součástek pro jejich výrobu. Výrazně tak klesne především poptávka po procesorech Intel Atom, které se nacházejí ve většině netbooků. Nadále se ale budou objevovat i v některých tabletech, jako například v ThinkPad Tabletu 2 od Lenova. 

 

Právě se děje

Další zprávy