Ztrátové aerolinky Alitalia koupily Air France-KLM

hpv
16. 3. 2008 17:05
Konsorcium stane podílníkem italského dopravce
Foto: Air France

Řím - Konsorcium leteckých společností Air France - KLM se stane podílníkem italského dopravce Alitalia.

Společnost Air France to dnes oznámila na svých webových stránkách. Vedení leteckého dopravce Alitalia přijalo nabídku francouzsko-nizozemské společnosti na odkoupení 49,9 procentního podílu jednohlasně. Prodej musí ještě schválit italská vláda. Ta bude o akvizici rozhodovat příští týden.

Air France-KLM ohodnotilo celou Alitalii na 138 milionů eur (to je v přepočtu přibližně 3,45 miliardy korun). Dřívější odhady přitom mluvily o ceně 317 milionů eur.

Vstup Air France - KLM do firmy Alitalia je založen na výměnném obchodu. Podle agentury Reuters vymění francouzsko - nizozemské konsorcium jednu svou akcii za 160 akcii Alitalie.

Konsorcium Air France - KLM se podle agentury Reuters také zavázalo k tomu, že navýší kapitál Alitalie o jednu miliardu eur. Zároveň slíbilo, že odkoupí všechny konvertibilní dluhopisy za tržní cenu z tohoto pátku. To by jí mělo vyjít na dalších asi 600 milionů eur.

Italský dopravce je během posledních pěti let neustále ve ztrátě. Strategického partnera pro něj hledala italská vláda již několik let. Kdyby se takový partner nenašel, hrozil by italské letecké společnosti bankrot. V minulosti se mluvilo mimo jiné o tom, že o Alitalii měl zájem například i ruský Aeroflot.

Letecké konsorcium Air France - KLM je v současnosti největším leteckým dopravcem v Evropě. 

další info:

 

Právě se děje

Další zprávy