Ruský vicepremiér: Chceme koupit ČSA i Ruzyni

aju, Reuters
30. 10. 2007 9:10
Aeroflot zváží možnost koupě ČSA
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Vláda ještě nepřipravila ani privatizační plán pro České aerolinie a už kolem národního dopravce krouží zájemci.

Po několika týdnech spekulací přiznala ruská vláda, že by měla zájem ČSA odkoupit. "V následujících třech letech plánujeme účastnit se privatizace jak ČSA, tak (ruzyňského) letiště," citovala agentura Reuters ruského vicepremiéra Sergeje Naryškina, který to řekl Ria Novosti.

Vicepremiér přitom nezmínil, která z ruských firem by se měla privatizace účastnit.

Úzký vztah s ČSA má ruský největší dopravce Aeroflot. Ten podle své mluvčí nemá nyní konkrétní plány na koupi ČSA, nicméně rozhodně nabídku při privatizaci zváží.

"Máme zájem o evropský trh a jistěže i ČSA jsou ve středu našeho zájmu. Nicméně teď neuvažujeme o jejich koupi," řekla Reuters Irina Dannenbergová, mluvčí Aeroflotu.

O dalších zájemcích se spekuluje již delší dobu. Před časem deník Aktuálně.cz upozornil, že zřejmě probíhají neoficiální rozhovory například s největšími evropskými aeroliniemi Air France-KLM.

SOUVISLOSTI:
Nizozemská KLM se zajímá o ČSA

Zájem podle informací z trhu ale mají i místní finanční skupiny. Do privatizace by se tak mohla přihlásit například PPF, která přes Českou pojišťovnu vlastní zhruba pětiprocentní balík akcií ČSA, nebo česko-slovenská finanční skupina Penta. Ta v poslední době stále více sází na letecký byznys. Nicméně podle neoficiálních informací je pro ni prioritou koupit ruzyňské letiště a ne České aerolinie.

ČTĚTE VÍCE:
Ruzyně má prvního kupce, a to prodej ani nezačal

ČSA se ke spekulacím nevyjadřují. Ostatně privatizace nezáleží na rozhodnutí managementu, ale na majiteli, a tím je z více než 90 procent stát zastoupený zejména ministerstvem financí.

"Opakovaně deklaruji, že privatizace je výhradně věcí vlastníka společnosti a nikoliv managementu. Úkolem managementu je připravit České aerolinie do takové kondice, aby bylo co privatizovat. Na tom můj tým již rok a půl pracuje. Z výsledků společnosti je zřejmé, že úspěšně," uvedl prezident a předseda představenstva Českých aerolinií Radomír Lašák.

 

Právě se děje

Další zprávy