Nizozemská KLM se zajímá o České aerolinie

dkl, hpv, aju
10. 9. 2007 10:07
ČSA jsou podle Nizozemců vhodnou akvizicí
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Nizozemské aerolinie KLM, které patří do největšího leteckého holdingu Air France-KLM, se zajímají o možnost koupit největšího českého dopravce České aerolinie.

Jako první o tom informoval nizozemský list De Financiële Telegraaf (DFT) s tím, že KLM vidí v ČSA vhodnou akvizici a že již vede počáteční jednání.

Podle informací deníku Aktuálně.cz jde o velmi ranou fázi a jen informační schůzky.

"Nenazval bych to jednáním, maximálně mohly proběhnout indikativní schůzky," sdělil deníku Aktuálně.cz ministr dopravy Aleš Řebíček. "V ČSA běží do příštího roku stabilizační program a teprve pak můžeme řešit co dál," upřesnil. Ministerstvo dopravy má "zdědit" více než třetinový balík akcií ČSA od končící České konsolidační agentury.

Vláda se nicméně na svém středečním zasedání privatizací aerolinek bude zabývat.

"Společně s ministerstvem financí navrhujeme zahájení procesu zevrubných analýz vhodnosti, rozsahu a způsobu privatizace s tím, že návrh dalšího postupu by měl být zpracován zhruba za půl roku," řekl ministr.

Samy aerolinie jednání popírají. "Vedení ČSA nejedná s holdingem Air France-KLM," uvedla mluvčí ČSA Daniela Hupáková.

A oficiálně zatím nic neprobíhá. "Rozhodně s námi jako s vlastníky nikdo nejedná a ani nemůže, vláda ještě o způsobu privatizace ČSA nerozhodla," řekl deníku Aktuálně.cz ministr financí Miroslav Kalousek. Jeho ministerstvo drží nadpoloviční balík akcií.

Pro Air France-KLM je podle informací nizozemských novinářů rovněž zajímavá italská Alitalia, jíž bezmála z poloviny ovládá stát.

Jejich zájem podle DFT dokládá fakt, že si u amerických antimonopolních orgánů zažádaly o výjimku, která jim umožní úzkou spolupráci s americkými aeroliniemi Delta Air Lines a Northwest Airlines. A tato výjimka se má rozšířit také na ČSA a Alitalii. Všechny společnosti jsou navíc členem letecké aliance SkyTeam a právě propojování či ještě užší spolupráce jim má pomoci zvýšit ziskovost.

 

Právě se děje

Další zprávy