Zisk pojišťovny Allianz prudce vzrostl

mao, ČTK
16. 3. 2006 14:00
Mnichov - Hlavně díky prodeji podílů v některých společnostech prudce vzrostl v loňském roce zisk pojišťovny Allianz na rekordních 4,38 miliardy eur z 2,27 miliardy v roce 2004.
Foto: Aktuálně.cz

PŘEČTĚTE SI: Hurikány nejvíc zranily pojišťovny

Výsledky překonaly i odhady analytiků dotazovaných agenturou Reuters. Ti v průměru čekali zisk 4,362 miliardy eur. Provozní zisk společnosti se zvýšil o 13,2 procenta na 7,743 miliardy eur. Společnost, která se nyní snaží zmodernizovat své operace v Evropě s cílem zvýšit zisk a výkonnost, dodala, že zvýší dividendu za loňský rok o 14 procent na dvě eura na akcii.

Čistý zisk bankovní divize vystoupil na 1,039 miliardy eur ze 126 milionů v roce 2004. Provozní zisk se zvýšil o 33,2 procenta. Výsledky podpořil prodej podílů v některých firmách, například v hypoteční společnosti Eurohypo.

Allianz vyčíslila, že v loňském roce přírodní katastrofy včetně hurikánů Katrina a Rita snížily zisk před zdaněním o 1,1 miliardy eur. I přes tento negativní vliv provozní zisk divize majetkového pojištění vzrostl o 4,6 procent na 4,2 miliardy eur.

Podle Petra Sklenáře z Atlantik finanční trhy plánuje Allianz v letošním roce nárůst provozního a čistého zisku o cca deset procent. "Celkový výsledek může stejně jako v loňském roce ovlivnit opakování větších přírodních pohrom, což je ale oboru pojišťovnictví vlastní," dodává.

V září 2005 vedení Allianz představilo postup restrukturalizace celé skupiny v panevropskou společnost, která by měla vést k poklesu nákladů a naopak zlepšit možnosti případných zahraničních akvizic. Tuto restrukturalizaci minulý týden schválili akcionáři společnosti.

Allianz již na konci minulého roku oznámila, že chce získat kontrolu nad svojí italskou pobočkou RAS. Sloučení s RAS má zvýšit zisky Allianz v Evropě a je prvním krokem v reorganizaci evropských operací firmy. Převzetí by mělo být dokončeno do poloviny letošního roku, napsala agentura Reuters.

Reorganizace se také očekává u konkurentů Allianzu, skupin Axa nebo Generalli.

 

 

Právě se děje

Další zprávy