Zemřel muž, který umožnil Evropě levně létat

pat, Reuters
3. 10. 2007 21:32
Zakladatel Ryanair zemřel v 71 letech

Dublin - Irský podnikatel Tony Ryan, zakladatel největších evropských nízkonákladových aerolinií, zemřel ve středu po dlouhé těžké nemoci.

S odvoláním na oznámení rodiny o tom informovala agentura Reuters.

Ryanovi bylo 71 let a leteckou společnost nesoucí jeho jméno založil před 23 lety. Dnes létá s Ryanairem na 50 milionů lidí ročně, což ho v Evropě řadí na třetí místo. Provozuje 556 linek ve 26 zemích.

Čtěte více:

"Změnil nebe nad Evropou, nejen pro Iry, ale opravdu pro všechny Evropany. To bude jeho epitaf," řekl v reakci na Ryanovu smrt irský milionář a bývalá rugbyová hvězda Anthony O'Reilly.

Současný šéf Ryanairu Michael O´Leary o zakladateli firmy prohlásil, že to byl jeden z největších Irů 20. století.

"Bylo pro mě velkým privilegiem, že jsem s ním mohl pracovat a učit se od něj, budu jeho pomoc i přátelství velmi postrádat," dodal O´Leary, který byl považován ze Ryanova chráněnce.

Ryan začal svou profesní dráhu jako pracovník odbavení ve státních irských aerolinkách Aer Lingus a postupně se vypracoval až na manažera zodpovědného za leasingové operace firmy. Po opuštění Aer Lingus založil vlastní leasingovou společnost GPA.

Ryan disponoval osobním majetkem odhadovaným na stovky milionů dolarů. Do konce života si ponechal v Ryanair akciový podíl a investoval do asijských leteckých společností.

 

Právě se děje

Další zprávy