Zásoby ropy vyschnou za čtyřicet let

čtk, eko
23. 1. 2006 15:39
Praha - Světové zásoby ropy by měly podle aktuálních poznatků vystačit na zhruba 40 let. Éra relativně levné ropy je zřejmě u konce.

Podle analytika ministerstva průmyslu a obchodu Pavla Kaviny má na růst ceny ropy  tlačit i rostoucí poptávka modernizujících se států. Vyšší ceny by však měly stimulovat investice do nových nalezišť, technologií, ale i nových zdrojů energie. Uvedl to na dnešní tiskové konferenci Akademie Věd.

"Lze očekávat, že moje generace zažije konec zásob ropy, což jistě s sebou ponese mnohé turbulence," uvedl. Déle by měl
vystačit zemní plyn, jehož zásoby se podle loňské analýzy společnosti BP odhadují na 66,7 roku. Uhlí má vydržet 164 let.

"Na světovém trhu se vytváří úplně nová cenová hladina většiny nerostných surovin. Ropa už nikdy nebude za deset dolarů za barel," uvedl. Severomořská ropa Brent za poslední rok zdražila o zhruba 60 procent na nedávných 66 dolarů za barel.

Ropu zdražuje i vyšší poptávka z Asie

"Tlak na další nárůst cen bude nadále sílit, neboť k prudce rostoucí poptávce ze strany mladých lidnatých a rychle se rozvíjejících se zemí jako Čína a Indie se brzy přidají další země jako Brazílie, Indonésie či Pákistán," doplnil. Právě jejich spotřeba tlačí podle analytika ceny ropy vzhůru. Přírodní katastrofy či teroristické útoky mohou mít jen dočasný dopad.

V posledních deseti letech vzrostla například roční spotřeba ropy v Číně o 92 procent na 309 milionů tun v roce 2004. V současné době je Čína s osmiprocentním podílem na druhém místě za USA, které spotřebují čtvrtinu světové ropy. Ve stejném období stoupla spotřeba v Indii o téměř 60 procent, zhruba 40procentními tempy v Indonésii a Saúdské Arábii.

Některým státům vyschnou zásoby za pár let

Většině států s vysokou spotřebou ropy však dojdou zásoby v příštích letech. Při předloňské spotřebě ropy by Spojené státy z
vlastních zásob pokryly 11 let, Velká Británie šest roků. Státy Evropy a Eurasie by pokryly téměř 22 let spotřeby, Čína 13 let.
Hlavní zásoby však leží především na území Saúdské Arábie, Íránu, Iráku, Kuvajtu a Spojených arabských emirátů, kde je nyní více než 60 procent ověřených zásob.

Právě v těchto dnech se ceny ropy opět přibližují ke svému historickému maximu z konce srpna loňského roku. Tehdy se barel prodával až za 70,85 dolarů. Dnes ráno se cena americké lehké ropy přehoupla přes 69 dolarů za barel. Ropa zdražuje již řadu dní kvůli obavám z globálních problémů s dodávkami a za poslední týden získala již asi pět dolarů na barel. Obavy nejvíce živí situace v Nigérii, napětí kolem Íránu a omezení vývozu ruského zemního plynu.

 

Právě se děje

Další zprávy