Číňané se ženou za ropou, teď do Afriky

aju
9. 1. 2006 12:50
Peking - Čínská ekonomika hladovějící po zdrojích surovin si opatří nové zásoby.
Čerpadlo ropného vrtu
Čerpadlo ropného vrtu | Foto: Aktuálně.cz

Tamní třetí největší ropný koncern CNOOC se dohodl na koupi 45procentního podílu v obřím nigerijském ropném a plynovém poli, které provozuje francouzská společnost Total. Nigerijské soukromé společnosti South Atlantic Petroleum Číňané zaplatí 2,3 miliardy dolarů. Jde tak o největší akvizici CNOOC v zahraničí.

Vloni chtěla CNOOC převzít amerického konkurenta Unocal, a to v největším čínském odkupu všech dob za 18,5 miliardy dolarů. Číňany však ze hry dostal americký kolos Chevron. Ten pro svou nižší nabídku získal významnou pomoc amerických politiků, kteří bili na poplach proti čínské expanzi.

Přehřívající se čínská ekonomika, ostatně v poslední době čínský statistický úřad několikrát opravil růsty z minulých let směrem vzhůru, ale zdroje nutně potřebuje. Dovoz ropy rostl za poslední rok o více než 30 procent a čeká se, že se tento trend jen tak nezastaví.

"Je dobře, že se CNOOC nevzdala svých expanzívních plánů. Potřebuje nutně nové zdroje pro svůj další růst a management si je toho očividně vědom," citovala agentura Bloomberg hongkongského makléře Liu Yanga z Atlantis Investment Management.

Kupujeme za každou cenu

Úspěšněji se nakonec za ropou vloni vydala konkurenční CNPC. Té se po soudních sporem s ruským rivalem Lukoilem podařilo převzít kanadskou společnost PetroKazakhstan za 4,2 miliardy dolarů. Číňané nejdřív museli přebít nabídku indické ONGC, kterou podala spolu s ocelářským gigantem Mittal Steel, a pak se ještě bránit žalobám Lukoilu. Ten totiž tvrdil, že má na část kanadské firmy působící v Kazachstánu předkupní právo.

Čínské akvizice se kvůli podobným problémům často prodražují. Přání Pekingu je ale jasné: zajistit co nejvíce ropy, cena nerozhoduje. Firmy si tak u vlády, respektive vládou ovládaných bank mají možnost zajistit téměř bezúročné půjčky se splátkami na několik let. Analytici se proto obávají, že může ochota Číňanů zaplatit v zásadě jakoukoliv sumu prodražit veškeré akvizice ve světě až na neúnosnou míru.

 

Právě se děje

Další zprávy