Zájem o whisky Johnnie Walker roste, přibydou palírny

ČTK ČTK
6. 6. 2012 14:05
Za posledních pět let stouply prodeje whisky o polovinu
Foto: Ondřej Besperát

Londýn  - Rozsáhlé investice do rozšíření výroby chystá nápojová skupina Diageo. Aby totiž uspokojila zájem zákazníků v rozvíjejících se trzích v Asii, jižní Americe a Africe po jejích produktech Johnnie Walker a J&B, musí rozšířit výrobu ve stávajících 28 palírnách a postavit jednu až dvě úplně nové.

Investice by měla vytvořit stovky nových pracovních míst. Firma je největším producentem skotské whisky se zhruba třetinovým podílem na trhu. V současnosti vidí vysokou poptávku na trzích od Bostonu po Peking zvláště po drahé whisky.

Za posledních pět let zažila Diageo růst prodeje skotské whisky o 50 procent na současné zhruba tři miliardy liber. Na celkovém zisku skupiny se whisky podílí třetinou.

Výrobu rozšiřuje i Pernod Richard

Poptávku táhnou hlavně rozvíjející se trhy jako Čína, Brazílie a Rusko. Také konkurenční firma Pernod Richard minulý týden oznámila investici 40 milionů liber do zvýšení dodávek svých nejprodávanějších značek, včetně Ballantine's a Chivas Regal.

Podle svazu výrobců skotské whisky se loni ve Skotsku vyrobila whisky za rekordní 4,2 miliardy liber. Největším vývozním trhem byly Spojené státy, kde prodej stoupl o 31 procent na 655 milionů liber. Druhá byla Francie s růstem prodeje o 27 procent na 535 milionů liber a třetí Singapur s tržbami 318 milionů liber. To bylo o 44 procent více než předloni.

Analytici společnosti Redburn Partners očekávají, že v letošním roce se pravděpodobně budou rozvíjející se trhy poprvé podílet na vývozu skotské více než polovinou, hlavně díky Indii a Brazílii.

--------------------------------------------------------------------------------

Alkohol - jak se ho zbavit?

 

 

Právě se děje

Další zprávy