Španělé zažalovali ratingové agentury: Ničíte náš stát!

Tomáš Fránek
28. 2. 2011 18:27
Největším ratingovým agenturám se postavil právník, který již žaloval USA kvůli Guantánamu
Miliardář Warren Buffett.
Miliardář Warren Buffett. | Foto: Reuters

Brno/Madrid - Bude to unikátní proces. Má ukázat, v čí prospěch pracují ratingové agentury, jejichž hodnocení mnohdy určuje další osud států, firem nebo bank.

Nejvyšší španělský trestní soud totiž začne projednávat žalobu na tři největší světové ratingové agentury, kterou podalo dvanáct právníků zastupujících Svaz občanských svobod a Úřad pro dohled nad hospodářskými a sociálními právy.

Firmy Moody's, Standard and Poor's a Fitch, které ovládají na osmdesát procent trhu, se budou bránit unikátní žalobě kvůli "zasahování do fungování finančních trhů" ve prospěch sebe samých a svých klientů a zavinění "škod státní pokladně a drobným investorům."

Máme důkazy

V čele žalujících právníků přitom stojí Gonzalo Boye, který se před dvěma roky proslavil svou žalobou kvůli základně Guantánamo.

"Máme dostatek důkazů, podle kterým můžeme dokázat, že z činnosti ratingových agentur těžili určití lidé a investoři, kteří měli informace dřív než ostatní. Ratingové agentury jsou nebezpečné pro společnost, ničí naši zemi," uvedl Boye.

Podle žaloby by hospodářská krize a bublina hypotečních úvěrů nevznikla bez pomoci ratingových agentur, které hypotečním plánům bank dávaly ty nejvyšší známky. "Agentury se nyní věnují znevažování solventnosti zemí, které se musely zadlužit, aby se vyhnuly zhroucení svých ekonomik," uvedli žalující právníci.

"Potřebujeme transparentnost, každý by měl vědět, jak tyto agentury fungují," uvedl Boye s tím, že se celý proces může kvůli zdržování ze strany agentur může táhnout až tři roky. Podle advokáta by v případě prohry musely agentury platit miliardy odškodnění.

Španělsko je kvůli obavám o zdraví svého finančního sektoru pod velkým tlakem. Investoři považují španělské spořitelny za slabé místo čtvrté největší ekonomiky eurozóny a obávají se, že jejich případné ozdravení vládou by mohlo vytvořit velkou díru ve státním rozpočtu a přimět Španělsko požádat eurozónu o pomoc ve stylu krizí zmítaného Irska.

Největší světové ratingové agentury už kvůli nepravdivým zprávám čelí žalobě v Německu.

Soud bude dlouhý

Žalobu podala skupina německých investorů, viní tři největší světové ratingové agentury za jejich roli při hodnocení certifikátů pro investory zkrachovalé americké banky Lehman Brothers.

Krach banky poškodil tisíce investorů a na podzim roku 2008 spustil světovou finanční krizi.

Někteří bývalí analytici americké ratingové agentury Moody's Investors Service loni před vládním vyšetřovacím výborem v USA vypověděli, že byli nuceni připisovat rizikovým dluhopisům vyšší ratingy, než jaké si tyto cenné papíry zasloužily. Cítili prý tlak ze strany svých nadřízených.

Před výborem vystoupil rovněž miliardář Warren Buffett, který se od ratingových agentur distancoval.

"Sice nikdy neexistovala žádná explicitní direktiva, která by snižovala standardy přidělování ratingových známek, každý nezdařený obchod se ale musel vysvětlovat a také obhájit," vypověděl Eric Kolchinsky, který dříve v Moody's vedl oddělení ratingů pro rizikové obligace CDO. Později za tyto praktiky svého zaměstnavatele udal.


 

Právě se děje

Další zprávy