Hodnocení Řecka kleslo o 3 stupně, euro jej následuje

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
7. 3. 2011 11:11
Euro zareagovalo už na páteční zhoršení výhledu Španělska
Vládní škrty vyvolaly v Řecku vlnu protestů. Ilustrační foto.
Vládní škrty vyvolaly v Řecku vlnu protestů. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Londýn, New York - Hned o tři stupně snížila mezinárodní agentura Moody's hlavní devizový rating Řecka. Aktuální známka je tak B1 navíc s negativním výhledem, který znamená, že může dojít k dalšímu snížení hodnocení.

Agentura se obává, že Řecku se nepodaří vybrat na daních tolik, kolik plánovalo, což by mohlo zkomplikovat ozdravení veřejných financí. Pak by byla nutná restrukturalizace státního dluhu.

Moody's se tak obává, že po roce 2013, kdy přestane čerpat pomoc Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie, nebude Řecko schopno dostát svým závazkům. Euro po oznámení změny ratingu prohloubilo svůj pád.

"Opatření k fiskální konsolidaci a strukturální reformy, které jsou nutné ke stabilizaci dluhových parametrů země, zůstávají velmi ambiciózní a podléhají vysokému riziku při zavádění těchto kroků," uvedla agentura ve zprávě k hodnocení Řecka.

Moody's má nyní nejhorší hodnocení Řecka z tří hlavních agentur.

Fitch hrozí snížením hodnocení Španělsku

Mraky se stahují také nad hodnocením Španělska. Agentura Fitch v pátek snížila výhled hlavního ratingu Španělska na negativní. To znamená, že současný rating AA plus se může snížit.

"Španělsko v mnoha ohledech překonalo očekávání, pokud jde o fiskální konsolidaci a strukturální reformy. Především s ohledem na státní penze a pracovní trh," poznamenal analytik státních dluhů Douglas Renwick.

Negativní rating podle něj odráží rizika zhoršení úvěrového profilu Španělska v důsledku slabého oživení ekonomiky, restrukturalizace bankovního sektoru a fiskální konsolidace.

Snížením ratingu hrozí Španělsku také agentura Moody's, který jej nyní hodnotí stejně jako Fitch, poslední člen ratingové trojky agentura Standard and Poor's mu přidělila o stupeň horší známku.

Španělsko patří ke slabším článkům eurozóny a už delší dobu se o něm spekuluje jako o zemi, která by za určitých okolností mohla požádat o mezinárodní finanční pomoc, jako to loni učinilo Řecko a Irsko. Španělsko ale tvrdí, že jeho finanční situace není tak špatná, aby si nemohlo půjčky dále zajišťovat běžně na trhu.

 

Právě se děje

Další zprávy