Velmi drahá díra. Firefox už dotahuje Internet Explorer

Monika Horáková
21. 1. 2010 4:05
Microsoft chce chybu urychleně opravit
Foto: Aktuálně.cz

New York - Nejnovější poplach kolem děravého Internet Exploreru přišel Microsoft draho. Poprvé se totiž konkurenční Firefox dosud nejrozšířenějšímu internetovému prohlížeči přiblížil téměř na dostřel.

Internet Explorer ovládá nyní 45 procent evropského trhu a Firefox se nyní vyšplhal těsně za něj, na 40 procent, uvedl server BBC. 

Microsoft slíbil, že přednostně opraví ve svém rohlížeči IE chybu, která pravděpodobně umožnila útok čínských hackerů na e-mailová konta aktivistů zaměřujících se na lidská práva. Oprava bude provedena "v co nejbližším termínu".

Microsoft se přiznal

Americká softwarová společnost, jednička trhu, přiznala, že Internet Explorer byl při útocích „slabým článkem". Ačkoli Microsoft opravuje chyby v produktech pravidelně každý měsíc ve stejný den, v tomto případě však nápravu urychlí.

Německá a francouzská vláda předtím vyzvaly své občany, aby omezili používání tohoto prohlížeče, protože to "není bezpečné".

Microsoft v reakci na toto varování doporučil nepopulární krok. Každý uživatel exploreru si má nastavit stupeň zabezpečení na nejvyšší možný. To ovšem znamená, že na některých i běžně užívaných stránkách nebudou fungovat jisté funkce, na které jsou uživatelé zvyklí. Nebezpečí platí pro verze 6,7 i 8 Internet Exploreru.

Negativní mediální obraz Microsoftu velmi ublížil, v Německu a v Rakousku je už nejpoužívanějším prohlížečem Firefox.

 

Právě se děje

Další zprávy