Východní Evropu čekají hubenější léta, varuje MMF

bh
23. 4. 2008 15:00
Místní ekonomiky jsou závislé na západních bankách
Foto: Reuters

Washington - Růst ekonomik ve východní Evropě je neudržitelný a lidé si budou muset zvyknout na mnohem "hubenější" léta. Takovou prognózu alespoň zveřejnil Mezinárodní měnový fond.

"Dosavadní hodnoty růstu byly v reformních státech neudržitelně vysoké a šly ruku v ruce s rychlým růstem zahraničního zadlužení a vysokými hodnotami inflace," citoval rakouský list Die Presse Ajaie Chopru, zástupce šéfa evropského oddělení MMF.

Instituce proto také již podstatně upravila prognózu růstu HDP pro východní a střední Evropu. Zatímco v případě Česka jde jen o jeden procentní bod, největší pokles předpovídá MMF Lotyšsku.

Tato pobaltská republika sice loni zaznamenala rekordní růst domácího produktu o 10,2 procenta meziročně, napřesrok by ale statistická čísla mohla klesnout až na nulu.

Provázanost západních bank a východoevropské ekonomiky je příliš velká, varuje MMF.
Provázanost západních bank a východoevropské ekonomiky je příliš velká, varuje MMF. | Foto: Ondřej Besperát

Důvod? Do lotyšské ekonomiky totiž loni napumpovaly peníze zejména švédské banky. "Byla to velmi kontrolovaná akce, protože švédské banky si byly vědomy, že rozdaly příliš mnoho úvěrů," dodal Chopra.

Vstřícnost západních bank vůči klientům východní Evropy je ale podle MMF spíše medvědí službou. Pokud totiž americká finanční krize dorazí do Evropy, nastane řetězová reakce, která bude kvůli množství úvěrů o to horší.

Současné zisky západních bankovních domů na východoevropských trzích jsou tak podle MMF "destabilizujícím faktorem".

Čtěte více o investicích rakouské Erste Bank v Česku

Čtěte také: Société Générale v rekordní ztrátě za poslední kvartál

 

Právě se děje

Další zprávy