Volkswagen postaví deset nových továren, sedm v Číně

ČTK ČTK
14. 3. 2013 12:20
Zahraniční poptávka by měla vyrovnat slabší prodej v Evropě
Foto: Aktuálně.cz

Wolfsburg - Největší evropská automobilka Volkswagen čeká, že letošní rok bude tvrdý a že bude spoléhat hlavně na zahraniční poptávku, která by měla vyrovnat slabší prodej v Evropě, hlavní prodejní oblasti firmy. Prodej aut i tržby se tak letos mají zvýšit, provozní zisk však zřejmě zůstane na loňské úrovni.

Uvedl to na setkání s novináři a investory generální ředitel Martin Winterkorn. Potvrdil rovněž, že loni Volkswagen vykázal rekordní zisk, tržby i prodej.

Význam trhů "se přesouvá směrem k Asii, východní Evropě a Jižní Americe," prohlásil Winterkorn. "Připravujeme se na tuto situaci," dodal a upozornil, že automobilka rozšíří výrobu v Číně. V nadcházejících letech plánuje automobilka deset nových závodů, z toho sedm jich má být v Číně.

Winterkorn zopakoval, že Volkswagen nadále plánuje stát se do roku 2018 světovou jedničkou. Loni Volkswagen prodal 9,07 milionu vozů a skončil třetí za japonskou Toyotou (9,75 milionu) a americkou General Motors (9,28 milionu).

Automobilka potvrdila, že její příjmy loni stouply o 20,9 procenta na 192,7 miliardy eur. Konsolidovaný provozní zisk se zvýšil na 11,5 miliardy z 11,3 miliardy eur. Konsolidovaný provozní zisk nezahrnuje podíl provozního zisku ze společného podniku v Číně, který činil 3,7 miliardy eur. Zisk před zdaněním loni stoupl zhruba o 6,6 miliardy eur na 25,5 miliardy a zisk po zdanění na 21,9 miliardy eur z 15,8 miliardy eur.

Volkswagen vlastní 12 automobilových značek. Patří sem značky osobních aut VW, Audi, Seat, Škoda, Bentley, Bugatti, Lamborghini a Porsche, nákladní MAN a Scania a VW užitkové vozy a motocykly Ducati.

Podívejte se na sedm generací nejúspěšnějšího vozu VW:

 

Právě se děje

Další zprávy