Šéf Volkswagenu se uskromní a nechá si snížit plat

ČTK ČTK
8. 2. 2013 14:00
Za rok 2012 dostane menší odměnu než za rok 2011
Martin Winterkorn úspěšně šéfuje koncernu Volkswagen.
Martin Winterkorn úspěšně šéfuje koncernu Volkswagen. | Foto: Aktuálně.cz

Wolfsburg - Firmě Volkswagen se daří a šéf koncernu Martin Winterkorn je obecně uznáván jako muž na svém místě. Ostatně, je v současnosti nejlépe placeným německým manažerem.

Přesto mu zůstala skromnost. Nyní se vyslovil pro omezení růstu svého platu. Winterkorn si v roce 2011 vydělal 17,5 milionu eur (přes 440 milionů Kč). Za loňský rok by při zachování dosavadních pravidel mohl dostat až 20 milionů eur, napsala agentura DPA.

"Přes všechny úspěchy koncernu nemůže tento růst pokračovat donekonečna," řekl o svém platu Winterkorn v rozhovoru pro list Spiegel. "Pokud bych skutečně dostal 20 milionů, lidé by se s tím už určitě nesmířili," dodal. Proto považuje za správné, aby dozorčí rada pravidla pro odměňování představenstva Volkswagenu změnila.

"Vycházím z toho, že za rok 2012 dostanu méně než za rok 2011," prohlásil.

K úspěchu VW přispívá i Škoda

Vysoké odměny manažerů jsou často trnem v oku veřejnosti. Jedna z německých vládních komisí tento týden navrhla stanovení limitu pro mzdy šéfů firem obchodovaných na burze.

Volkswagen, jehož součástí je Škoda Auto, je největší automobilkou v Evropě. Do roku 2018 se chce stát největším výrobcem automobilů na světě. Firma loni zvýšila celosvětový prodej o 11 procent na rekordních 9,07 milionu vozů.

Podívejte se, jak koncern Volkswagen ovlivnil Škodovku a jak se během let změnil Volkswagen Golf:

 

Právě se děje

Další zprávy